UN: Izrael nudi ruku pomirenja

Premijer Izraela nudi ruku pomirenja Palestincima, Egiptu, Jordanu, Turskoj. Izrael prvo želi mir, zatim samostalnu Palestinu, koja će imati mesto u UN.

Izvor: Beta, haaretz

Petak, 23.09.2011.

21:15

Default images

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN) da ponovo nudi ruku mira svim susedima svoje zemlje, posebno Palestincima. Premijer Netanjahu se Generalnoj skupštini obratio ubrzo posle palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Predsednik Palestinske Autonomije je, uprkos protivljenju Izraela i SAD, podneo zahtev za punopravno članstvo palestinske države u UN.

Premijer Izraela Benjamin Nehanjahu je rekao da Izrael opet nudi ruku mira Egiptu, Jordanu i Turskoj, a pre svega Palestincima.

„Posebno, međutim, pružamo ruku palestinskom narodu s kojim nastojimo da postignemo pravičan i trajan mir”, naglasio je Netanjahu, za šta je u Generalnoj skupštini dobio aplauz.

„Izrael je spreman da na Zapadnoj obali postoji palestinska država, ali nismo spremni da tamo imamo još jednu Gazu”, izričit je premijer Netanijahu. „Palestinci prvo moraju da uspostave mir sa Izraelom, pa tek onda dobiju svoju državu.”

Premijer Netanijahu naglašava da, ako i kada bude postojao takav mir, da „Izrael neće biti poslednji koji će pružiti dobrodošlicu palestinske države u Ujedinjene nacije, nego će biti prvi”.

Presednik Palestinske Autonomije Mahmud Abas je prethodno, u govoru praćenom ovacijama, rekao da je od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna tražio da se brzo razmotri zahtev da se Palestina prizna kao nezavisna država u koju ulaze Zapadna obala, pojas Gaze i istočni Jerusalim, koje je Izrael okupirao tokom Šestodnevnog rata 1967. godine.
UN: Èlan palestinske delegacije jedini sluša govor izraelskog premijera (Foto: beta - 23.09.2011.)
Izraelski premijer je rekao da Izrael želi mir, ali da se mir ne može postići „preko rezolucije UN, već kroz pregovore” i da su „do sada Palestinci odbijali da pregovaraju”.

Premijer Netanjahu je rekao da je Izrael spreman na „bolne kompromise” i da bi „Palestinci trebalo da žive u svojoj slobodnoj državi”, ali i da budu spremni na kompromise i da „ozbiljno uzmu u obzir brigu Izraela o svojoj bezbednosti”.

Izraleski premijer je rekao da bi povlačenje s okupiranih teritorija samo pojačalo islamske ekstremiste i da je u suštini sukoba odbijanje Palestinaca da priznaju jevrejsku državu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: