O zahtevu Palestine u ponedeljak

Palestinski predsednik Mahmuda Abas podneo zahtev za punopravno članstvo Palestine u UN uprkos protivljenju Izraela i SAD, zahtev se razmatra u ponedeljak.

Izvor: Beta

Petak, 23.09.2011.

18:19

Default images

Predsedavajući SB UN Navaf Salam izjavio je večeras da će izvršno telo svetske organizacije u ponedeljak razmatrati zahtev o prijemu u članstvo palestinske države.

Prema tom zahtevu Palestinska država bi trebalo da obuhvati Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalim.

Mahmud Abas je podneo zahtev uprkos protivljenju Sjedinjenih Američkih Država, koje imaju pravo veta u Savetu bezbednosti UN i Izraela.

Abas je zahtev upućen Savetu bezbednosti UN za prijem Palestine u UN kao države članice predao danas generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu s kojim se sastao u sedištu UN u Njujorku.

Zvanična predaja zahteva smatra se istorijskim činom na koji su godinama čekali milioni Palestinaca.

Očekuje se da će proteći vreme dok palestinski zahtev ne bude razmatran u Savetu bezbednosti gde su SAD najavile veto, jer smatraju da su pregovori jedini put do palestinske nezavisnosti.

Palestinska strana se međutim odlučila na ovakav direktan potez nezadovoljna zastojem u pregovorima koji traje već godinu dana.

U propratnom pismu, palestinski predsednik od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna traži da prosledi zahtev za priznavanje Palestine Savetu bezbednosti i Generalnoj skupštini UN.

Portparol Ban Ki Muna potvrdio je da je Generalni sekretar UN dobio zahtev Abasa za priznanje države Palestine, a palestinska delegacija u UN saopštila je da nije ovlašćena da javnosti predstavi kopije svog zahteva sve dok ga generalni sekretar UN ne prosledi Savetu
bezbednosti.

Savet bezbednosti mogao bi da raspravlja o palestinskom zahtevu tek za nekoliko sedmica ili za nekoliko meseci. Zahtev palestinskih vlasti dovodi ih u direktnu konfrontaciju sa SAD, koje su ranije najavile da će uložiti veto u Savetu bezbednosti.

Predsednik Abas je na sastanku sa palestinskom dijasporom u jednom njujorškom hotelu najavio da će podneti zahtev Ban Ki Munu bez obzira na protivljenje SAD i Izraela.

"Mi ćemo to učiniti bez oklevanja i nastavićemo sa tim uprkos svim pritiscima", rekao je Abas.

Palestina je kao nezavisna država proglašena 1988. godine, s Jerusalimom kao glavnim gradom, iako je on pod kontrolom Izraela.

Kao nezavisnu državu Palestinu priznaje više od 120 država u svetu, od kojih neke de facto, a neke de jure, sve članice Arapske lige, ali u UN ima samo status posmatrača i nije priznata kao nezavisna država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: