Zbog korupcije uhapšen sudija VSS-a

U toku akcija hapšenja grupe od šest osoba zbog dela visoke korupcije. Uhapšeni sudija Visokog saveta sudstva Blagoje Jakšić na saslušanju, ukinut mu imunitet.

Izvor: B92, Beta

Petak, 23.09.2011.

15:42

Default images

On je uhapšen po nalogu specijalnog tužioca, a u pritvoru su još tri osobe koje su radile u sudu u Kosovskoj Mitrovici, saznaje B92.

Sudija Blagoje Jakšić je član Visokog saveta sudstva, koga su na direktnim izborima izabrale sudije prekršajnih sudova.

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv njega zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj.

Visoki savet sudstva je na današnjoj sednici ukinuo imunitet članu tog tela Blagoju Jakšiću, uhapšenom zbog zloupotrebe položaja.

U saopštenju Saveta kaže se da je odluka o ukidanju imuniteta doneta na zahtev istražnog sudije Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu
kako bi nadležne vlasti mogle da dalje vode postupak imajući u vidu da je Jakšić osumnjičen za zloupotrebu položaja i da je
Tužilaštvo za organizovani kriminal tražilo sprovođenje istrage protiv njega i pritvor.

Ministar policije Ivica Dačić je rekao da je u toku saslušanje člana Visokog saveta sudstva i sudije Višeg prekršajnog suda Blagoja Jakšića pred sudijom Specijalnog suda u Beogradu, a da su pored Jakšića uhapšene još tri osobe i da je u toku policijska akcija za još dvojicom osumnjičenih.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević kaže da je tužilaštvo tražilo da se Jakšiću odredi pritvor.

Sumnja se da su uhapšeni svojim delovanjem pribavili protivpravnu korist od 20 miliona dinara dok je bio na čelu Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici.

Radisavljević je rekao da je istragom tužilaštva obuhvaćeno više osoba, među kojima je i troje zaposlenih u sudu u Kosovskoj Mitrovici, koji su već u pritvoru.

Dačić je potvrdio da su zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj do sada uhapšeni sekretar suda u Kosovskoj Mitrovici Miroslav Božović i dva službenika tog suda, Blagoje Čurović i Dragan Gavrilović.

Prema rečima ministra, po nalogu suda traga se za još dve osobe koje su obuhvaćene istragom, Ljubomirom Biševcem i Miodragom Laketićem.
Prema nezvaničnim saznanjima, uhapšeni Ljubomir Biševac je biznismen sa severa Kosova i sumnjiči se da je protivpravno pribavio lokal u Kosovskoj Mitrovici površine 320 kvadratnih metara, na osnovu falsifikovanog ugovora koji je overio u tadašnjem opštinskom sudu u tom gradu po nalogu predsednika opštinskog suda Blagoja Jakšića. Lokal je kasnije prodao i pribavio protivpravnu imovinsku korist od 20 miliona dinara.

Jedan od uhapšenih radnika suda u Kosovskoj Mitrovici je, kako prenose agencije, pre nekoliko dana iscepao stranice iz zvaničnih sudskih knjiga.

Ko je Blagoje Jakšić

Na sajtu Visokog saveta sudstva piše da je Blagoje Jakšić sudija rodom iz Kosovske Mitrovice.

Pravni fakultet je završio u Kragujevcu, a od 1985. godine radio je u Opštinskom sudu u Kosovskoj Mitrovici, gde je od 1992. do 2002. godine obavljao dužnost predsednika Opštinskog suda.

2003. godine prelazi u Beograd, gde radi kao sudija Prvog opštinskog suda. Od upućivanja na vršenje sudijske funkcije u Prvi opštinski sud u Beogradu postupao je u parnicama iz radnih odnosa, a od 2008. godine bio je rukovodilac Odeljenja za radne sporove u tom sudu.

U 2006. godini izabran je za najboljeg sudiju Prvog opštinskog suda u Beogradu.

Tokom 2006. i 2007. godine držao je predavanja u organizaciji Saveza samostalnih sindikata, a iz oblasti primene propisa iz radnog prava i u organizaciji Agencije za mirno rešavanje sporova.

Od 01.01.2010. godine obavlja funkciju sudije Višeg prekršajnog suda u Beogradu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: