Stanković smenjuje v.d. direktore

Ministar zdravlja Zoran Stanković najavio smenu vršilaca dužnosti direktora zdravstvenih ustanova koji su istovremeno predsednici upravnih ili nadzornih odbora.

Izvor: B92

Petak, 23.09.2011.

23:09

Default images

Sagovornici "Danasa" saglasni su da su ti funkcioneri u sukobu interesa i da pod hitno treba utvrditi odgovornost onih koji su ih postavili na više funkcija.

"Takva situacija u zdravstvu je nedopustiva, a postoje slučajevi gde vršioci dužnosti obavljaju duple funkcije po pet i više godina", rekao je ministar Stanković.

"Prioritet nam je da sve zdravstvene ustanove imaju direktore, kao i predsednike upravnih i nadzornih odbora", naveo je on za "Danas".

On je dodao da postoji više desetina takvih slučajeva u zemlji, kao i da je revizija ustanova u toku. U tom cilju Ministarstvo zdravlja je osnovalo Komisiju za imenovanje organa upravljanja koja će nakon sagledavanja stanja na terenu doneti konkretne mere u upravnim i nadzornim odborima zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Srbija.

Programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić kaže za da činjenica da je neko vršilac dužnosti direktora više godina nije problematična, ali da ukoliko je v.d. direktora u isto vreme i predsednik UO iste zdravstvene ustanove - to predstavlja sukob interesa.

"Vršilac dužnosti direktora se ne razrešava po nekom posebnom postupku, već se bira novi direktor. Međutim, ukoliko neko pored te funkcije obavlja i funkciju predsednika UO, te slučajeve treba posebno ispitati, jer mogu da sadrže elemente korupcije. Upravni odbor je taj koji imenuje direktora, a njihov predlog prihvata ili odbacuje ministar", navodi Nenadić.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać kaže da su državne institucije odgovorne za uspostavljanje takve sistemske korupcije.

"Nisu ti vršioci dužnosti direktora sami obavljali više funkcija, već ih je neko, kome je to odgovaralo, tu postavio. Samim tim, taj ko ih je postavio, imao je veću kontrolu nad njima. Osim što su u sukobu interesa, ti funkcioneri su imali mogućnost za korupciju", kaže Baraćeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: