"Moguće provokacije Prištine"

Predsednici četiri opštine na severu Kosova i načelnik Kosovskomitrovačkog saglasni su da su moguće provokacije dela međunarodne zajednice i vlasti iz Prištine.

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.09.2011.

16:00

Default images

Oni su posle sastanka u Zvečanu pozvali građane da ostanu mirni, složni i jedinstveni.

Gostujući na Televiziji Most iz Zvečana, predstavnici opština su rekli da su stanovnici odlučni da "svim vidovima građanske neposlušnosti onemoguće instaliranje kosovske države".

"Situacija u Kosovskoj Mitrovici je najteža", ocenio je predsednik te opštine Krstimir Pantić i dodao da se "čini sve" da ne dođe do incidenata između Srba, Albanaca i drugih.

On je rekao da su Srbi zato barikade postavili tako da ne smetaju Albancima da idu u južni deo Kosovske Mitrovice.

Pantić je, međutim, kazao da italijanski karabinjeri koji patroliraju tim gradom "provociraju Srbe i prizivaju sukobe".

Čelnici opština su negirali da na severu Kosova glavnu reč vode političke partije: "Ovo je opštenarodni otpor kosovskim institucijama i međunarodnoj zajednici koji žele ne samo da ovaj deo integrišu, već da odavde isele Srbe", rekao je načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović je kazao da su na barikadama ljudi iz različitih političkih partija, a predsednik opštine Leposavić Branko Ninić je naglasio da se sve odluke na terenu donose jedinstveno.

"Svesni smo da je uz nas jedino naša država i da se svi problemi mogu rešiti samo razgovorom i dogovorom", rekao je još Ninić.

Čelnici sa severa Kosova su kazali i da ne veruju da će se pregovori Beograda i Prištine nastaviti 28. septembra u Briselu, jer smatraju da Prištini ne odgovara dijalog, te će ona "isprovocirati neki događaj" da ne bi došlo do pregovora.

Rekli su i da Beograd "mora usloviti" nastavak dijaloga "rešavanjem ključnih pitanja", i ocenili da je nedopustivo razgovarati o severu Kosova, a zanemariti pitanje statusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: