"Izrael i Palestina da pregovaraju"

Predsednik Evropske komisije Herman van Romej pozvao je sa govornice Generalne skupštine UN Izraelce i Palestince da obnove direktne pregovore.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2011.

22:57

Default images

Sada je obnova direktnih pregovora između Izraela i palestinskih vlasti glavni prioritet, rekao je Van Rompej tokom generalne debate.

On je podsetio da je Evropska unija deo kvarteta koji posreduje u nalaženju rešnja za bliskoistočni konflikt, zajedno sa UN, SAD i Rusijom, duboko angažovana u tom procesu.

Van Rompej nije pomenuo predlog koji je u sredu izneo francuski predsednik Nikola Sarkozi, da se Palestincima, koji traže da uđu u UN, kao punopravna članica, omogući status države-posmatrača u Generalnoj skupštini.

"Stanovništvo živi i strahu i pati suviše dugo. Zato kažem liderima obe strane: vreme za delovanje je sada. Postoje politički rizici, ali morate ih preuzeti", kazao je Van Rompej.

On je istakao da status kvo nije opcija i dodao da vetar promena širom regiona može da pomogne da se izađe iz ćorsokaka.

Van Rompej je ponovio evropski stav da pregovori treba da počnu od međunarodno priznatih granica iz 1967. godine, uz dogovorenu razmenu teritorija.

U istoj debati, turski premijet Redžep Tajip Erdogan zatražio je da se izvrši međunarodni pritisak na Izrael da sklopi mir sa Palestincima.

Neophodno je izvršiti pritisak na Izrael da bi se došlo do mira i pokazati im da nisu iznad zakona, rekao je Erdogan.

Istovremeno, američki državni sekretar Hilari Klinton je rekla da su SAD usredsređene na budućnost, bez obzira da li će Palestinci zatražiti članstvo u UN.

"Šta god se sutra desilo, usredsređeni smo na dan kasnije u UN", rekla je Klintonova na marginama zasedanja Generalne skupštine.

Palestinski predsednik Mahmud Abas najavio je da će u petak predati zvaničan zahtev za punopravno članstvo Palestine u UN, čemu se SAD protive.

Takav zahtev mora da odobri Savet bezbednosti UN, gde su Amerikanci već najavili da će staviti veto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: