Zna se vreme ali ne i mesto pada

NASA je saopštila da se očekuje da ostaci nefunkcionalnog satelita, teškog šest tona, padnu na Zemlju u petak, 23. septembra. Lokacije pada nepoznate.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.09.2011.

08:36

Default images

"Iako je još prerano da predviđamo vreme i lokaciju, vremenski period je sada jasniji", navela je NASA na vebsajtu.

NASA je prethodno saopštila da bi satelit mogao da padne na zemlju najranije 22. septembra, a najkasnije 24. septembra.

Očekuje se da 26 delova satelita, koji je služio u istraživačke svrhe, neće sagoreti na putu kao Zemljinoj atmosferi, a gde će pasti, još nije poznato, preneo je AFP.

Naučnici prognoziraju da će satelit pasti negde u pojasu između 57 stepeni severne i 57 stepeni južne geografske širine, u kojem živi najveći deo svetske populacije.

NASA ipak smatra da je rizik po ljudske živote "ekstremno mali" i da za 50 godina istraživanja svemira nije zabeležen slučaj da je bilo ko povređen zbog pada objekta iz svemira.

Preciznija saznanja o zonama u kojima bi satelit mogao da padne biće dostupna tek nekoliko časova pre njegovog udara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: