Euleks: Nemamo veze sa hapšenjima

Vozači iz Strbije privedeni zbog sumnje da su učestvovali u postavljanju barikada, kaže KP Ministarstvo za KiM traži objašnjenje od EU. Euleks se ograđuje.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2011.

09:45

Default images

Regionalni portparol Kosovske policije Besim Hoti izjavio je da su vozači preduzeća "Eurokop" privedeni zbog ilegalnog ulaska na Kosovo, ali i zbog barikada.

Hoti je rekao da je postojala sumnja da su ovim kamionima minulih dana na severu Kosova blokirani putevi, ali da je istragom utvrđeno da se ne radi o kamionima kojima su postavljane barikade.

"Dvadesetak kamiona je bilo predmet istrage. Utvrđeno je da su vozači 13 kamiona ušli ilegalno na Kosovo. Sedmorica su u pritvoru u Lipljanu, a po trojica u Podujevu i Vučitrnu", rekao je Hoti.

Policijski portparol potvrdio je da će se vozači koji su sinoć uhapeni naći pred sudijom u predviđenom roku od 48 sati.

Policija je sinoć lišila slobode 13 vozača kamiona preduzeća "Eurokop" iz Raške na carinskom terminalu u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Vozači su za potrebe Rudarsko-hemijskog kombinata "Trepča" vozili koncentrat za jednu švajcarsku firmu.

Ministarstvo za KiM: Želimo objašnjenje

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zatražilo je od predstavnika EU i Euleksa "precizne informacije" o razlozima hapšenja 13 vozača u južnoj Mitrovici, kao i da se angažuju na njihovom oslobađanju.

"Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, zbog sumnje u pristrasnost kosovskih vlasti, traži od Euleksa da preuzme slučaj uhapšenih vozača. Naše sumnje u pristrasnost i montiranje ovog slučaja od strane Prištine potvrduje i činjenica da su uhapšeni proteklih dana i nedelja bez problema obavljali svoj posao, a da to kosovskim vlastima nije smetalo", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju upozorilo je predstavnike međunarodne zajednice i Euleks da Priština "nastavlja i nema nameru da prestane sa provokacijama, koje samo dodatno pogoršavaju ionako složenu situaciju i stvaraju veće tenzije". Euleks nije uključen u slučaj hapšenja 13 vozača u južnoj Mitrovici i ne može ga preuzeti od kosovske policije, jer je zadužen samo za nadgledanje, rečeno je u sedištu Euleksa u Prištini.

"Za slučaj je zadužena lokalna policija u Mitrovici, a mi nismo umešani i zaduženi smo samo za monitoring", rekli su predstavnici Euleksa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: