Ko je tražio raskid ugovora?

Nekadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da je on tražio da Vlada Srbije raskine ugovor o nabavci vakcina protiv gripa i najavio tužbe.

Izvor: B92, Blic

Četvrtak, 22.09.2011.

10:35

Default images

U pisanoj izjavi dostavljenoj B92 Milosavljević je naveo da je odluka o raskidu ugovora doneta na telefonskoj sednici Vlade Srbije, zbog slabog interesovanja građana za vakcinaciju. Prema pisanju medija, uhapšena direktorka RZZO tvrdi u istrazi da je ona ta koja je inicirala raskid ugovora, čemu se Milosavljević protivio.

Prema pisanju "Blica", ona je na saslušanju rekla da je još početkom 2010. ukazala da je “interesovanje za vakcinaciju manje od očekivanog” i da bi trebalo razmotriti izmenu ili raskid ugovora sa dobavljačem.

Prema pisanju "Blica", tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević je, međutim, smatrao, da je “još rano za otkazivanje dela porudžbine”. O tim tvrdnjama svedoči i njena izjava Radio-televiziji Srbije data 9. januara 2010, kad je o istom problemu govorio i Tomica Milosavljević.

"Imajući u vidu dosadašnji tok vakcinacije, očigledno je da Srbija neće potrošiti tri miliona vakcina protiv novog gripa, koliko je naručeno. Pregovaraćemo sa dobavljačem vakcina, firmom Novartis, o isporuci manje količine. Svaki zaključeni ugovor može se i raskinuti pod određenim uslovima. Najbolje je ako se on raskida saglasnošću obe strane. Postoji mogućnost da se ugovor raskine i uz naknadu štete", kazala je tada u izjavi RTS-u Vukajlovićeva. Ona je dodala da “Zavod očekuje inicijativu Vlade Srbije jer je i nabavka vakcina tekla u skladu sa zaključkom koji je ona donela”.

"Večernje novosti" pišu da je tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević uzvratio je da je o tome preuranjeno govoriti i da ugovor obligaciono i moralno obavezuje.

"Inicijativa za prekidanje isporuke vakcina bila je moja, 12. januara 2010. godine, i to da se prekine sa tim danom. Na telefonskoj sednici, koju sam ja inicirao predlogom predsedniku Vlade, doneta je odluka - zaključak da se sa tim danom prekine isporuka zbog slabijeg odziva na vakcinaciju", navodi se u Milosavljevićevoj izjavi.

On je rekao da su to činjenice, a "ne nekorektni pokušaji da mu se podmeće" i da se nastavi "pravljenje atmosfere linča i hajke" na njega, koja traje već dve godine, iz njemu nejasnih razloga i nečijih interesa".

On je ponovio da nije bio upoznat sa time da li je RZZO sproveo tu odluku Vlade i da je to pitanje za istragu.

"I ja kao ministar zdravlja i Vlada Srbije, činili smo sve što je u našoj moći da zaštitimo građane Srbije, po savetima Svetske zdravstvene organizacije i stručnjaka iz Radne grupe... To se sada zaboravlja i zanemaruje", naveo je Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: