Učimo popisivače kako da se ophode

1.oktobra u Srbiji počinje popis stanovništva. U toku je obuka ukupno 41.000 popisivača. Popis košta oko 2,7 milijardi dinara, odnosno 350 dinara po stanovniku.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2011.

19:04

Default images

Posle konkursa na koji se prijavilo čak tri puta više kandidata i užeg izbora, u naredna tri dana kandidati za popisivače će steći neophodna znanja i veštine za sprovođenje popisa, a pored teorije, očekuje ih i testiranje. Na osnovu rezultata biće izvršen konačan izbor onih koji će raditi na popisu u direktnom kontaktu sa svojim sugrađanima.

Tokom redovnog radnog vremena Milivoje Milosavljević je matičar u Kragujevcu. Kada završi posao, odlazi na drugu dužnost - posle podne je opštinski instruktor za popisivače. Tokom tri dana, koliko traje obuka, obučiće ih kako se radi popis.

On kaže da tokom obuke naročitu pažnju posvećuje tome da se popisivači valjano obrate stanovništvu pri obavljanju popisa, da im govore o tome da je tajnost podataka zagarantovana i da obrate pažnju na kvalitet podataka koje upisuju.

Iz Republičkog zavoda za statistiku napominju da su građani dužni da u popisu učestvuju, al i da ne treba da strepe da će im popisivači zavirivati u privatnost. Za one koji se ne odazovu na popis ili popisivačima daju nepotpune i netačne podatke predviđene su prekršajne kazne od 20.000 do 50.000 dinara. Legitimacija sa fotografijom, ovlašćenje sa pečatom i potpisom i isključivo crna hemijska olovka obavezan su rekvizit svakog popisivača. Procenjuje se da će popisivačima biti potrebno između 15 i 45 minuta da postave između 40 i 80 pitanja po članu domaćinstva. Jedina pitanja na koja građani nisu dužni da odgovore tiču se nacionalnosti, maternjeg jezika i veroispovesti.

Milena Milošević, instruktorka za opštinu Palilula, ne očekuje da će građani praviti probleme prilikom popisa. Ona je ipak svesna da postoji neka vrsta nelagode i kod popisivača, ali i kod građana prilikom dolaska u nečiji stan ili kuću.

"Vi morate da uđete kod svakoga u stan. To opet izaziva jednu dozu strepnje, strah kod koga ulazite, na koga nailazite, različiti su profili što socijalni što psihološki. Ipak objasnila sam popisivačima da s obzirom na dosadašnje iskustvo nije bilo problema. Građani su uglavnom raspoloženi", kaže Milena Milošević.

Popis stanovništva trajaće od 1. do 15 oktobra. Prvi preliminarni rezultati najvažnijeg statističkog izvora podataka o stanovništvu, domaćinstvima i stanovima u Srbiji biće saopšteni već mesec dana kasnije.

Tada će biti poznato koliko Srbija ima stanovnika, gde i kako žive, koliko rade i zarađuj,u ali i odakle su došli i koliko su kompjuterski pismeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: