Građani dužni da se odazovu popisu

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović pozvao je građane Srbije, pripadnike svih nacionalnih manjina da učestvuju u popisu stanovništva.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2011.

10:19

Default images

Vukmirović podseća da su, prema zakonu, svi građani dužni da se odazovu popisu.

On je naglasio da je u popisnom materijalu potpuno zastupljena nacionalna struktura nacionalnih manjina i da građani na svim jezicima mogu da odgovaraju na postavljena pitanja.

Vukmirović kaže da građani nisu obavezni da odgovore samo na tri pitanja - o nacionalnosti, jeziku i veroispovesti, i naglasio da su podaci koji se prikupljaju na ovakav način "potpuno tajni i bezbedni".

Na pitanje o najavljenom bojkotu Albanaca sa juga Srbije, on je rekao da će se popis obaviti i u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, ali da se albanski instruktori i popisivači nisu odazvali, tako da će popisivači ostalih narodnosti sprovesti popis u tom delu Srbije i pokušati da popišu sve stanovnike.

Popis stanovništva i imovine u Srbiji obaviće se od 1. do 15 oktobra.

Među najvažnijim novostima koje donosi ovaj popis je pitanje o migracijama i na ovakav način dobiće se podaci odakle su građani došli, da li su bili izbeglice, interno raseljena lica, da li su došli iz Evrope i da li je bilo readmisija.

Popisom će se dobiti i podaci o informatičkoj pismenosti i o primarnim beskućnicima, kao i o "de fakto" bračnom statusu, rekao je Vukmirović.

On je ukazao da je u toku obuka oko 50.000 popisivača, koje na više od 1.000 mesta obučavaju opštinski instruktori.

Prema proceduri, građanin koji ne bude kod kuće u trenutku popisa dobiće informaciju u svom stanu da će popisivač doći u određeno vreme, a kasnije će doći ponovo i tek ako prilikom trećeg dolaska ne bude našao nikoga, odustaće od popisivanja tog stana i uneti podatke o tom objektu.

Nakon sprovedenog terenskog dela popisa, građanima će biti upućen poziv da se sami prijave u opštinsku popisnu komisiju i daju neophodne podatke, rekao je Vukmirović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: