“Otpor” u Sandžaku

Pojedine NVO, poslanici i par medija u Novom Pazaru, elektronskom poštom dobile su saopštenje u čijem potpisu je stajalo - Otpor Sandžaka.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2011.

00:08

Default images

Prema saznanjima lista "Danas", iza sandžačkog Otpora je desetak studenata sa novopazarskog i ostalih univerziteta u Srbiji, koji su opredeljeni za građanski Sandžak.

Cilj im je suprotstavljanje svim vidovima radikalizma i ekstremizma u bilo kojoj formi i sa bilo koje strane, a saopštenje je samo prvi korak u nizu planiranih aktivnosti.

U saopštenju Otpora Sandžak se ocenjuje da se „već nekoliko godina Sandžak suočava sa političkim, ekonomskim, socijalnim, verskim i drugim problemima koji opterećuju sve njegove građane“.

Posebno se naglašava ocena da u poslednje vreme situaciju pokušavaju da destabilizuju verski predstavnici „odnosno muftija Muamer Zukorlić“. Otpor Sandžaka optužuje muftiju Zukorlića da „svojim radikalnim nacionalističkim izjavama, neprimernom zloupotrebom vere, institucijama Mešihata Islamske zajednice, širenjem govora mržnje, pokušava da doprinese pogoršanju međunacionalnih odnosa i politike destabilizacije Sandžaka“.

Zbog svega ovoga autori saopštenja za javnost upozoravaju „javnost sa stvarnim i pravim aktivnostima muftije Muamera Zukorlića“. Sve je nabrojano u jedanaest tačaka.

Muftiju Zukorlića optužuju da od raskola u IZ pokazuje „apsolutističku moć i despotizam“ manifestujući je time „što je otpočeo da se obračunava sa svojim neistomišljenicima“; da je IZ postala „privatna porodična manufaktura, interesna zajednica pojedinaca, ortačko društvo sa neograničenom odgovornošću čiji cilj je bahato prisvajanje vakufske imovine, pljačkanje sandžačke dijaspore zarad ličnog bogaćenja markiranog muftije i to sve u ime islama“. Optužbe se odnose i na ograđivanje zemljišta u krugu ovdašnjeg Zdravstvenog centra gde je pre nekoliko godina postavljen kamen temeljac za izgradnju islamskog centra, na korišćenje prostorija Fakulteta za islamske studije u centru grada, na poslovanje Internacionalnog univerziteta čiji je predsednik muftija Zukorlić... Na kraju saopštenja stoji da „Sandžaku dolazi vreme za Otpor“.

Sead Biberović, programski koordinator NVO Urban-in, smatra da je nezahvalno da se komentariše saopštenje „iza koga ne zna ko stoji“.

“Čini mi se da ovo saopštenje može da bude ohrabrenje mnogima u redovima Islamske zajednice u Srbiji, koji su, takođe, nezadovoljni ovakvim ponašanjem muftije Zukorlića, a nemaju hrabrosti da mu se otvoreno suprotstave. Lično bih želeo da to jeste početak organizovanja vernika - pripadnika islamske zajednice koja za cilj ima suprotstavljanje muftiji Zukorliću i sadašnjem rukovodstvu koje ga u potpunosti podržava u zloupotrebi institucija Islamske zajednice u lične svrhe”, ocenjuje Biberović.

Milivojević: Nestalo kreativnosti

Srđan Milivojević, narodni poslanik i nekadašnji otporaš, kaže da se od 2001. pojavilo „sedam-osam grupacija ljudi“ koji su koristili naziv Otpor.

“To govori da je nestalo kreativnosti, jer ima toliko imena koja mogu da se koriste kao odgovor na eventualnu društvenu, političku i ekonomsku krizu. Ne vidim potrebu da se koristi ili zloupotrebljava ime Otpora. Naravno, mi u Otporu smo se borili da svako može bez straha da iskaže svoj politički stav, nezadovoljstvo, kritiku vlasti, ali ne znam ko stoji iza tog naziva. Imali smo dobru organizaciju u Sjenci i Novom Pazaru. Nismo se kao otporaši delili ni geografski ni regionalno, još manje verski ili nacionalno”, zaključuje Milivojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: