Barikade do kraja zasedanja UN?

Kako piše prištinska štampa, Kfor i Euleks neće uklanjati barikade dok se zvaničnici Kosova ne vrate sa zasedanja Generalne skupštine UN.

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2011.

11:19

Default images

Predsednica i premijer Kosova Atifete Jahjaga i Hašim Tači prisustvuju u Njujorku ovonedeljnom zasedanju Generalne skupštine UN.

" Kfor i Euleks su, u konsultaciji sa kosovskim institucijama, odlučili da ne preduzimaju nijedan pokušaj da otklone prepreke na putevima sve dok kosovski lideri učestvuju na Generalnoj skupštini UN u Njujorku", preneo je list.

Taj list dodaje da međunarodni bezbednosni zvaničnici na Kosovu smatraju da uklanjanje barikada na putevima na severu, koje su podigli lokalni Srbi, nije samo međunarodna stvar i obaveza.

U međunarodnoj vojnoj i civilnoj misiji smatraju da time treba da se pozabave i politički predstavnici Prištine i Beograda u Briselu, jer je sloboda kretanja na severu i političko pitanje.

Dnevnik "Zeri" navodi da je akcija prištinskih vlasti oko prelaza Jarinje i Brnjak i podrška međunarodnih snaga za tu akciju poslala jasne poruke da neće biti odvajanja severa od ostatka Kosova i da će u postizanju rešenja za taj deo učestvovati i međunarodna zajednica.

U članku se iznosi ideja da prelazno rešenje za sever može da bude takvo da vlast nemaju ni Srbi ni Albanci, već međunarodna administracija, koja bi balansirala i smirivala "varničenja" između lokalne samouprave i centralne vlasti u Prištini, do postizanja konzensusa o statusu severa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: