KFOR uklonio žice sa dva prelaza

Kfor uklonio bodljikavu žicu na Brnjaku i Jarinju. Prevrnut srpski kamion. Uhapšeno 10 Srba zbog ilegalnog ulaska na Kosovo. Najnovije vesti na www.b92.net

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 21.09.2011.

08:58

Default images

Sa Kosova u Srbiju su u ponedeljak ušla tri kamiona s robom, dok su juče vraćeni.

Kosovske vlasti zbog toga razmišljaju o ponovnom aktiviranju embarga na robu iz Srbije. Inače, juče ujutru su pripadnici Kfora ukolnili bodljikavu žicu na administrativnom prelazu Brnjak.

23.00 Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi kaže da je preko deset Srba lišeno slobode u južnom delu Mitrovice na carinskom terminalu.

20.10 Na administrativnom prelazu sa Kosovom uhapšena dva pripadnika "Samoopredeljenja"

19.15 Grupa pristalica pokreta “Samoopredeljenje” prevrnula je na u selu Glamnik kod Podujeva šleper koji je na Kosovo prevozio robu iz centralne Srbije.

17.03 - Razgovor predstavnika Srba sa severa Kosova i Kfora, koji je održan u Zvečanu iza zatvorenih vrata, završen je dogovorom da se takvi sastanci ubuduće održavaju svake srede.

15:47 - Predsednici opština sa severa Kosova razgovaraju sa predstavnicima Kfora iza zatvorenih vrata u Zvečanu o situaciji na severu pokrajine.
Sastanku u Zvečanu koji je počeo nešto posle 14 sati, prisustvuje i načelnik kosovsko-mitrovičkog Okruga Radenko Nedeljković.

Komanda Kfora potvrdila je da je tražila sastanak sa predstavnicima srpskih opština na severu Kosova, ali je istakla da nije reč političkom sastanku, već o zmeni informacija, što je bila praksa i pre smene na vrhu komande te misije.

15.05 - Pripadnici Kfora uklonili su bodljikavu žicu i sa administrativnog prelaza Jarinje, koji je od 16. septembra bio zatvoren. Nemački vojnici Kfora uklonili su bodljikavu žicu koja se nalazila ispred barikade koju su postavili Srbi, koji su na taj način iskazali neslaganje sa dovodjenjem kosovskih carinika na ovaj prelaz.

Na Jarinju uklanjanje bodljikave žice počelo je juče kada je sklonjena žica koja je bila razvučana na ulazu administrativnog prelaza iz pravca centralne Srbije. Pripadnici Kfora i Euleksa kažu da oni smatraju prelaz otvorenim.

11.30 - Zvaničnici Kfora žele da se sastanu sa predsednicima opština sa severa Kosova, ali taj sastanak još nije zakazan, izjavio je danas portparol Kfora Ralf Adamec, ali nije mogao da precizira kada će sastanak biti održan. Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je za Betu da bi, prema saznanjima koja ima, sastanak predsednika opština sa severa Kosova i zvaničnika Kfora trebalo da se održi sutra.

10.00 - Kako piše prištinska štampa, Kfor i Euleks neće uklanjati barikade dok se zvaničnici Kosova ne vrate sa zasedanja Generalne skupštine UN. Predsednica i premijer Kosova Atifete Jahjaga i Hašim Tači prisustvuju u Njujorku ovonedeljnom zasedanju Generalne skupštine UN.

"Neimenovani službeni izvori su rekli da su Kfor i Euleks, u konsultaciji sa kosovskim institucijama, odlučili da ne preduzimaju nijedan pokušaj da otklone prepreke na putevima sve dok kosovski lideri učestvuju na Generalnoj skupštini UN u Njujorku", prenosi štampa.
(Tanjug)
00.30 - Državne institucije i vladajuće stranke ne kontrolišu situaciju na barikadama Srba na severu Kosova, gde primat imaju aktivisti SNS i DSS, piše "Danas". List navodi da samo u opštini Leposavić, kojom upravlja DS i iz koje je ministar za KiM Goran Bogdanović, postoji kakva-takva koordinacija sa zvaničnicima iz Beograda

00.00 - Euleks policija uhapsila je juče dvojicu kosovskih Srba, od kojih jednog maloletnika, zbog osnovane sumnje da su u ponedeljak uveče pucali u pravcu kuće pripadnika kosovske policije u Lešku.

Advokat Dejan Vasić izjavio je da su dvojica Srba iz Leška, na severu Kosova, juče uhapšeni i da im je određena mera policijskog zadržavanja. Obojica će danas biti izvedena pred pretpretresnog sudiju. Dvojica uhapšenih Srba terete se za krivično delo izazivanja opšte opasnosti. Oni su u pritvoru u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: