Kfor ne kontroliše kod Z. Potoka

Predstavnici Srba i Kfora dogovorili se oko 11.30 da se vojnici sklone s puta Kosovska Mitrovica-Zubin Potok, gde su zaustavljali i kontrolisali vozila.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2011.

09:04

Default images

Vojnici Kfora su postavili kontrolni punkt na putu kojim se skreće za albansko selo Čabra, ali se tu odmah u znak protesta okupio veći broj Srba.

Sa predstavnicima Kfora razgovarao je predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić oko 90 minuta.

Dogovoreno je da se vojnici povuku sa tog dela puta, ali da ostanu na delu puta ka Čabru.

Slaviša Ristić je novinarima posle dogovora kazao da će meštani poštovati dogovoreno, ali da se Kforu "ne može uvek verovati," jer dogovor može da važi samo do sledeće komande koju oni dobiju iz centrale.

"Mi ćemo biti ovde i nećemo dozvoliti kretanje Kforu dok se ne reši glavni problem, a to je pokušaj da se na silu nametne nezavisno Kosovo", rekao je Ristić.

Prema njegovim rečima, pokušaji da se uspostavi granica prema Srbiji na severu Kosova nije bezazlen događaj, jer je granica najvažniji simbol državnosti.

Ristić je tokom razgovora nemačkom oficiru Klausu Glabu rekao da će narod ostati miran, da nije naoružan i da ne želi da se sukobljava sa Kforom, ali da će "biti svuda" ako Kfor pokuša da silom stane na stranu Prištine i "instalira im državu".

Predsednik opštine je kazao da je nemački oficir garantovao da Kfor neće dozvoliti da kosovska specijalna jedinica ROSU iz pravca Čabra dođe na teritoriju Zubinog Potoka.

Srbi su prethodno naveli da je neprihvatljivo da Kfor blokira taj deo puta, jer bi ih to odseklo od severne Mitrovice.

Kfor se povukao dvadesetak metara sa punkta na kome se prvobitno postavio, tako da je nakon jednog sata put Zvečan-Zubin Potok ponovo prohodan.

Srbi su postavili kamion natovaren građom i tako blokirali nemačke vojnike, koji su se povukli na put koji vodi prema albanskom selu Čabra.

Na Jagnjenici je i dalje veliki broj okupljenih Srba Ibarskog Kolašna, dok su nemački vojnici, takođe u blizini sa desetak vozila, među kojima su kamioni i borbena vozila, kao i džipovi.

Srbi propuštaju saobraćaj i motre na jedinice Kfora kako ne bi ponovo pokušale da uspostave kontrolni punkt.

Oni su postavili kontrolni punkt na putu kojim se skreće za albansko selo Čabra.

Inače Srbi su i ovog jutra na barikadama u velikom broju u obližnjem mestu Zupče, gde već danima dežuraju na putu. Situacija je mirna, ali su građani poučeni iskustvom iz prethodna dva meseca uplašeni od poteza predstavnika međunarodnih snaga u Ibarskom Kolašinu.

Na tom području, inače, blokirani su putevi na više mesta, a najveću barikadu Srbi su postavili u selu Zupče na putu koji od Zubinog Potoka vodi ka južnom delu Kosovske Mitrovice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: