Obama: Kako uštedeti US$ 3 biliona?

Predsednik SAD objavio niz mera za suzbijanje deficita od US$ 3 biliona za 10 godina. Bogatiji moraju da plaćaju veće poreze.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2011.

19:53

Default images

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država predložio je uvođenje poreza da bi se prikupilo 1,5 bilion dolara (US$ 1 = 74,1708 RSD), kao deo dugoročnog plana snižavanja budžetskog deficita. Govor u Ružičnjaku Bele kuće Barak Obama je, simbolično, počeo pregledom stanja i podsećanjem da će ono što vlasti odluče danas uticati na ekonomiju sutra.

Simbolično, poput čekanja da se pojavi cvet na vrhu stabla optočenog trnjem.

Predsednik SAD predlaže smanjenje troškova, strikturne reforme i plan u kojem najbogatiji članovi društva treba da počnu da plaćaju veće poreze.

„Porodice srednje klase ne bi trebalo da plaćaju više poreze nego milioner i i milijarderi“, kaže predsednik Obama.

„Odbacujem tvrdnje da će ove mere u SAD pokrenuti klasni rat. Nije to klasni rat, nego matematika“, pojašnjava Obama.

Šef Bele kuće podseća da su tokom prethodne decenije uvođenje poreskih olakšica multimilionerima, cena dva rata (u Avganistanu i Iraku), i recesija - ekonomski višak pretvorili u deficit.

„Ukoliko nešto ne učinimo, spašće na ramena naše dece. Vašington mora da troši onoliko koliko ima. Moramo srezati na ono što možemo da priuštimo, da platimo ono što je stvarno važno,“ kaže Obama.

Predsednik SAD je izneo čitav niz predloga za snižavanje deficita za US$ 3 biliona tokom perioda od 10 godina. Jedan deo podrazumeva smanjenje troškova od US$ 250 milijardi na program zdravštvene zaštite (Medicare) i na savezni program zdravstvene zaštite od kojeg najviše koristi imaju stariji građani.

Srezaće se i US$ 330 milijardi na druge obavezne programe, a uštedeće se i ceo US$ 1 bilion na povlačenju vojnika iz Avganistana i Iraka. Plan, međutim, ne predviđa promene u socijalnim davanjima, niti predviđa podizanje starosne granice za program “Medicare”, o kojem je predsednik razmišljao celog leta.

„Pravedna raspodela“

Govor predsednika Baraka Obame je bio idealna mešavina politike i ekonomije, uz naglašavanje da su republikanci odbili amandmane na poreze za preduzeća, koji izuzetno bogatima omogućava da izbegavaju plaćanje poreza

„Ispravno je da od svakoga tražimo dfa plati svoj deo,“ kaže predsednik Obama, navodeći da je nepravedno da nastavnik s godišnjom platom od US$ 50.000 proporcionalno plaća više nego biznismen koji godišnje ostvari prihod od 50 miliona dolara.

„Tražim da bogati plaćaju istu stopu poreza pre Bušovih olakšica. Nećemo imati jednostrani dogovor, koji će povrediti ljude koji su najranjiviji,“ navodi prvi čovek Amerike.

Obama navodi da neće „podržati bilo koji plan koji teret stavlja na pleća srednje klase“.

Republikanci u Kongresu su već najavili da neće prihvatiti nikakve planove za povećanje poreza.

Prihod od dodatnog poreza od US$ 1,5 biliona ujključuje i 800 milijardi dolara koji će se vratiti kroz oporezivanje praova koji godišnje zarađuju preko US$ 250.000.

Takođe se stavlja granica na olakšice za bogate, zatvaraju se 'rupe' za odlivanje prihoda unutar preduzeća, i smanjuju subvencije za naftne i gasne kompanije.

Administracija predsednika Obame je izračunala i da će uštedeti čak US$ 430 milijardi samo na plaćanju kamata na dospeli dug.

Predsednik Barak Obama želi da se uvede „Bafetovo pravilo“, koji predviđa uvođenje m inimalne porske stope ljudima koji zarađuju više od 1 milion dolara godišnje kao i onima koji zarađuju manje. Taj predlog potiče od milijardera Vorena Bafeta, koji je primetio da on i njegovi bogati prijatelji plaćaju relativno niži porez u odnosu na one koji rade za njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: