CG: Vujanović kritikovan zbog himne

Izjava Filipa Vujanovića da pola himne sluša sa zadovoljstvom, a pola po službenoj dužnosti izazvala veliku pažnju javnosti u Crnoj Gori i brojne kritike.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2011.

17:23

Default images

Pojedinci i nevladine organizacije koje kritikuju Vujanovića traže da se predsednik izvini naciji jer nanosi štetu crnogorskom identitetu.

Opozicija, međutim, pozdravlja ovaj stav. Zamenik predsednika Nove srpske demokratije Goran Danilović zato smtara da bi Vujanović trebalo da inicira promene državnih simbola u delu teksta himne.

"Rekao bih da se radi o pristojnom i civilizovanom stavu predsednika države. Bilo bi zaista zastrašujuće i da predsednik Crne Gore - koja počiva na antifašističkoj tradiciji nema nelagodu pred pomišlju da imamo kao deo političkog kompromisa himnu koju je napisao čovek koji je osuđen za ratne zločine", kazao je Danilović.

Danilovih je dodao i da ''nikoga ne zanima da li su ti stihovi lepi'', ali treba podsetiti javnost da je Nemačka nakon Drugog svetskog rata morala da odustane od dela svojih simboola i himne, samo zato što su ih nacisti zloupotrijebili".

Crnogorska kulturna mreža najoštrije osuđuje Vujanovićev stav o himni i poziva ga da se izvini svim građanima Crne Gore.

"Ceneći instituciju predsednika države smatramo da izjava koju je dao nema nimalo pomirljiv ton, po čemu je do sada gospodin Vujanović bio prepoznatljiv u javnosti. Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti je potpisao isti Vujanović, tako da je tada - 2004. godine trebao razmišljati da li da ga potpiše ili vrati na dodatnu korekciju", navodi se u saopštenju meže.

Podseća se da ovo, kako se navodi, nije prvi put da Vujanović, svesno ili ne, svojim izjavama nanosi štetu indetitetu Crne Gore. Predsednik Dukljanske akademije nauka i umetnosti Božidar Nikolić smatra da takva izjava ne priliči jednom državniku i potvrđuje njegovo, kako kaže, koketiranje sa opozicijom.

"Njegovo ponašanje, inače, sa stanovišta poštovanja državnih simbola, na neki način odudara od svih državnika sveta. Njegovo koketiranje sa opozicijom da nema zastave, nema himne ili ima pola himne itd... potvrđuje ova njegova izjava. Ne mogu da shvatim jednog državnika koji kroz takve izjave sa jednim ushićenjem poštuje pola Ustava, a pola Ustava zato što mora", rekao je Nikolić radiju "Antena M".

Crnogorski književnik Milorad Popović oceno je da Vujanović izjavama o crkvi i državnim simbolima, koje se razlikuju od stavova dela Demokratske partije socijalista, priprema teren za moguće pravljenje novog političkog bloka.

On je rekao da se ne radi o igri između Vujanovića I lidera DPS MilaĐjukanovića koja bi se politički mogla racionalizovati, već o "dubljem ideološkom sukobu".

“U političkoj ravni gledano mislim da je u pitanju ideološki stav Vujanovića koji nije od juče”, rekao je Popović podsetivši da njemu, inače, predsednički mandat ističe za godinu i po.

“Nizom tendencioznih i kontinuiranih izjava u vezi sa crkvom, ulogom Srbije u regionu, odnosom Borisa Tadića prema Crnoj Gori, Vujanović govori da je njegova politika negde između politike stranke Andrije Mandića i DPS-a”, smatra Popović.

On kaže da Vujanović traži neku srednju liniju, računajući na podršku prosrpske opozicije koja nema svoga lidera iz Beograda.

“Da bi u nekom narednom periodu Crna Gora ponovo postala marioneta Beograda. Tu je taj ključni ideološku razlog. Da li će se to ostvariti i da li Vujanović ima dovoljno hrabrosti i harizme to je drugo pitanje”, smatra Popović, prenela je crnogorska novinska agencija MINA. Inače, deo opozicije i građana ne priznaje himnu “Oj, svijetla majska zoro” zbog dodatih strofa koje je potpisao Sekula Drljević, koga deo crnogorskog naroda smatra ratnim zločincem, zbog čega je i osuđen.

Izražavajući skepsu da se neko ko je nastradao od, kako je rekao, „koljačke ruke Pavla Đurišića“ može nazvati ratnim zločincem, publicista Rajko Cerović kaže da predsednik Filip Vujanović „očigledno shvata zdravo za gotove neke srpske laži“.

„Možda Vujanoviću smeta stih 'da je vječna Crna Gora“, kaže Cerović, dodavši da će uskoro biti traženo uvođenje zastave trobojke, kao tobože narodne, iako niko živi ne zna šta je to narodna zastava, pored državne.

Cerović tvrdi da je Vujanović izgubio dosta ugleda kod Crnogoraca zbog izjava o srpskoj crkvi, jer kao predsednik sekularne države, mora poštovati svaku crkvu koja ima vernike. „Nije on kanonista, no predsednik države“, veli Cerović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: