Bugarska: Bez plovidbe po Dunavu

Plovidba Dunavom obustavljena u Bugarskoj na neodređeno vreme zbog niskog vodostaja. Ukrajinski teretni brodovi do daljeg ukotvljeni u Rumuniji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2011.

17:12

Default images

U bugarskim lukama Vidin, Lom i Orjahovo sada nema brodova, ali neki brodovi su u ponedeljak zaustavljani u određenim delovima Dunava sa višim vodostajem kako bi sačekali poboljšanje situacije. Uslovi plovidbe delovima Dunava kroz Bugarsku, Rumuniju i Mađarsku za sada se ne poboljšavaju, a stručnjaci ne mogu da predvide kada će nivo vode prestati da pada.

"Gotovo svi brodovi koji putuju Dunavom će zabeležiti gubitke, ali bolje je da pristanu nego da rizikuju da budu nasukani", rekao je Ljudmil Ivanov iz kancelarije Pomorske službe u Lomu.

Nivo vode u Vidinu je opao za pet centimetara od nedelje i iznosi 30 centimetara, a u Novom Selu samo 55 centimetara, prenosi BTA.

Rumunske vlasti su u međuvremenu saopštile da je nekoliko ukrajinskih brodova koji nose čelične proizvode, ugalj i drugu robu usidreno u blizini luke Đurđu i da čekaju da se nivo vode poveća, pošto im je trenutno plovidba onemogućena.

"Vododstaj Dunava u Đurđu je opao za 47 cm i nastavlja da pada, što znači da brodovi s gazom dubljim od 1,60 m ne mogu da plove i nalaze se usidreni u blizini luke", izjavio je portparol te luke Liviu Georgiu agenciji Ađerpres.

Ovako nizak vodostaj zabeležen je u Đurđu pre pet godina, navela je agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: