Uhapšena Vukajlovićeva zbog vakcina

Svetlana Vukajlović, bivša direktorka RZZO, uhapšena sinoć zbog malverzacija prilikom nabavke vakcina protiv novog gripa 2009. Uhapšene još dve osobe.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2011.

22:25

Default images

Uhapšeni su i Vladimir Gravara, direktor "Jugohemija farmacije", i Ljubomir Pavićević, direktor "Detapa", potvrđeno za B92 u MUP-u.

Vukajlovićeva je, nakon povlačenja sa funkcije u Republičkom zavodu za zdravstveno osuguranje, radila u privatnoj klinici "Jedro".

Ona je kliniku napustila krajem avgusta i već početkom septembra otputovala van granica Srbije.

Hapšenje su izvršili pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Tužlaštvom za borbu protiv organizovanog kriminala, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

On je naveo da će se, u zavisnosti od daljeg toka istrage, videti da li će biti još osumnjičenih u vezi s nabavkom vakcina protiv novog gripa.

Kako saznajemo, Svetlana Vukajlović se danas vratila u Beograd, kada su Tužilaštvo za organizovani kriminal i Služba za borbu protiv organizovanog kriminala pokrenuli akciju.

Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala početkom avgusta je najavilo skoro okončanje pretkrivičnog postupka u vezi s malverzacijama sa nabavkama vakcine.

Zbog mogućih malverzacija pri nabavci vakcina, početkom avgusta saslušano je više ljudi, među kojima i Vukajlovićeva, bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević i epidemiolog Predrag Kon.
Svetlana Vukajloviæ
Srbija je od "Novartisa", preko "Jugohemije", prvobitno naručila tri miliona doza vakcina protiv novog gripa.

Sumnja se da je prilikom nabavki 857.000 doza vakcina, od kojih je utrošeno samo 154.000, budžet Srbije oštećen za 1,6 miliona evra.

U istrazi se proverava da li je bilo zloupotreba prilikom izbora dobavljača, jer su vakcine umesto od švajcarskog "Novartisa" mogle da se kupe i od britanskog proizvođača, i to 200 dinara jeftinije po dozi.

Srbija je od "Novartisa", preko "Jugohemije", naručila tri miliona doza vakcina protiv novog gripa po ceni od 799 dinara.

Vlada Srbije je 12. januara donela zaključak da se obustavi dalja nabavka vakcina, a već 4. februara da se raskine ugovor sa "Novartisom".

Milosavljević je rekao za B92 da ni na koji način nije učestvovao u tenderskom postupku za nabavku vakcina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

148 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: