Davinić: Dinkić obećao pare

Bivši ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić rekao da je Mlađan Dinkić obećao Izraelu da će Srbija isplatiti novac po ugovoru za najam špijunskog satelita.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 19.09.2011.

12:20

Default images

Po njegovim rečima, Izrael je nudio Srbiji satelite za 22 miliona evra zbog teške ekonomske situcija u kojoj se naša država našla.

To je odbijeno i išlo se na arbitražu.

"Na osnovu čega je Dinkić novembra 2005. godine ušao u razgovore sa Izraelom kada Vlada Srbije nije bila uključena u pregovore, nego Savet ministara SCG i kako je Dinkić to predstavio Vladi i da li mu je ona odobrila da pregovara?", upitao je Davinić pre početka suđenja pred Prvim osnovnim sudom.

Početak suđenja Daviniću, optuženom za sklapanje štetnog ugovora o iznajmljivanju satelita sa izraelskom kompanijom Imidžset u vrednosti od 45 miliona evra odložen je danas za 6. decembar, jer sudu nisu dostavljeni zapisnici sa sednica Vrhovnog saveta odbrane niti prepiska bivšeg ambasadora u Izraelu Mileta Isakova sa Ministarstvom spoljnih poslova, kao ni zapisnici sa sednica Vlade Srbije.

Sudu su, kako je rekao Davinić, dostavljeni rezimei sa sednica Vlade sa "ličnim stavovima službenika".

Sudija Dragan Garić naložio je odbrani da u roku od sedam dana navede datume sednica Vlade čije zapisnike traži, kao i da pojedinačno navede sve dokumente koje zahteva.

Davinić je zatražio i da sudu budu dostavljeni zapisnici sa sednica Vlade iz novembra 2005. godine kako bi se razjasnila Dinkićeva uloga.

Bivši ministar odbrane je tražio i da sudu bude dostavljeno mišljenje kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića iz januara ili februara 2006. godine u kojem je Vlada Srbije upozorena da se sa izraelskom firmom vode pregovori o kompenzaciji i pozvana da objasni na osnovu čega se vode pregovori, jer ugovor ne postoji.

Davinić je ranije tvrdio da dokument koji je potpisao nije obavezujući ugovor.

Izrael je pred Međunarodnom arbitražom u Parizu dobio spor protiv Srbije koji je pokrenuo zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora i ta odluka je postala pravosnažna posle potvrde pred sudom u Londonu, pa je Srbija obavezana da Izraelu isplati 37 miliona dolara na ime nadoknade štete.

Bivši ministar odbrane je naveo da nije jasno kakva je šteta nastupila, pošto je Srbija nedavno za 27 miliona evra nabavila balone za osmatranje i ugovorila nabavku satelitskih snimaka na bazi kompenzacionog ugovora, pa se time sa plaćanja odštete prešlo na trgovinski odnos - robu za pare.

"Raduje me da je nabavljena alternativna tehnologija za prikupljanje podataka, ali je šteta što nismo iznajmili satelit. Provokacije Prištine u poslednjih mesec i po dana pokazale su da su naša nastojanja da iznajmimo satelit bila opravdana", rekao je Davinić.

Tužilaštvo se saglasilo sa zahtevom odbrane da sudu budu dostavljeni dokumenti, ali isključivo oni do zaključivanja ugovora, dok svi događaji posle potpisivanja ugovora nisu predmet postupka.

Tužilaštvo je istaklo da bi sud trebalo da utvrdi da li je ugovor štetan i u slučaju da je izraelska kompanija oprostila Srbiji dug.

Prema navodima optužnice, Davinić je zaključio ugovor bez prethodnog postupka izbora ponuđača i bez konsultacija sa Generalštabom Vojske SCG.

Suđenje je prvi put odloženo 30. septembra 2010. godine na neodređeno vreme, jer je Davinić pre početka suđenja zatražio da sud pribavi tajne depeše bivšeg ambasadora Srbije u Izraelu Mileta Isakova koje je godinama slao Ministarstvu spoljnih poslova, kao i prepisku sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom Mlađanom Dinkićem.

URS: Očekivali smo napad na Dinkića

Ujedinjeni regioni Srbije saopštavaju da je bilo očekivano da će se Prvoslav Davinić braniti lažima i da će napasti predsednika URS Mlađana Dinkića koji je, kako se navodi, razotkrio njegove malverzacije i smenio ga.

"Bilo je očekivano da će Davinić lažima napasti onoga koji ga je otkrio u malverzacijama i smenio. Davinić se sada neistinama brani na sudu i skreće pažnju javnosti sa glavnog problema koji je uzrok cele afere satelit. To je neovlašćeno potpisivanje ugovora sa Izraelcima - bez saznanja i odobrenja vlade", saopštio je URS.

URS naglašava da je Tužilaštvo pre godinu dana odbacilo krivičnu prijavu Davinića protiv Dinkića i da su današnje izjave Davinića samo pokušaj izbegavanja odgovornosti i bacanje prašine u oči javnosti.

"Upravo je Dinkić još avgusta 2005. prvi digao glas protiv nabavke skupocenog satelita i pokrenuo pitanje u javnosti kako se vode finansije u vojsci. Crnogorski kadrovi u tadašnjoj Zajednici Srbije i Crne Gore povezani sa Davinićem pokušali su da novac građana Srbije iskoriste za svoje lične interese, a upravo je Dinkić to zaustavio", navodi se u saopštenju URS.

URS dodaje i da Mlađan Dinkić nikada nije vodio pregovore sa Izraelcima, niti im je išta obećavao u vezi sa satelitom.

Iz zvanične dokumentacije Saveta ministara državne zajednice i Vlade Srbije vidi se da je sporni ugovor o zakupu tog satelita vredan 45 miliona evra, bez saglasnosti vlade, zaključen 4. juna 2005. i da su ga potpisali Davinić i predstavnik izraelske kompanije, podseća se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: