Libija: Koškanja kod Bani Valida

Snage lojalne svrgnutom libijskom lideru Muameru Gadafiju su ponovo napale pobunjeničke jedinice kod grada Bani Valida, pošto su se tokom noći povukli.

Izvor: B92

Nedelja, 18.09.2011.

16:28

Default images

Dok se još vode žestoke borbe oko poslednjih Gadafijevih uporišta, nove libijske vlasti spremaju se da objave sastav prelazne vlade.

Nova vlada, u kojoj će biti i žena, trebalo bi da ima oko 30 članova, i predstavljaće sve Libijce.

Borci verni Gadafiju pružaju žestok otpor novim libijskim snagama u poslednjim uporištama u Sirtu i Bani Validu. Snage novih vlasti pokušale su juče da uđu u Gadafijev rodni Sirt, ali su se tokom noći povukle pod jakom vatrom suprotne strane.

"Borbe su trajale do 3 ujutru, pucali su Gadafijeve pristalice, a uključili su se i avioni NATO-a", rekao je jedan od pobunjenika.

U borbama su poginula 24 pobunjenika, a 40 osoba je povredjeno medju kojima i francuski snimatelj.

I u Bani Validu, velikoj oazi jugoistočno od Tripolija, nove libijske snage povukle su se tokom noći, posle jakog otpora Gadafijevih pristalica.

"Bilo je teško, povlačili smo se, Gadafijeva vojska nas je iznenadila žestokim napadom", kaže Fathi Mislati.

Portparol vojnog dela Prelaznog saveta Ahmad Bani je medjutim rekao da je zauzimanje Sirta i Bani Valida pitanje od "nekoliko dana". Objava pada ova dva grada biće dovoljna da se suzbije otpor "plaćenika" u Sabhi, poslednjim Gadafijevim uporištem 750 kilometara južno od Tripolija.

O prelazne libijske vlasti danas će obvjaviti sastav nove vlade, koja će privremeno upravljati zemljom do novih izbora i usvajanja novog ustava.

Prelaznoj vladi pomagaće Ujedinjene nacije koje su objavile delimično odmrzavanje libijskih sredstava i slanje tromesečne misije u Libiju. Iz svetske iorganizacije najalvjuju i da će se izbori u Libiji održati 8 meseci od trenutka kada nove vlasti budu kontrolisale celu teritoriju zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: