Otpor Gadafijevih trupa

Snage novog libijskog režima naišle su na snažan otpor u Sirtu, rodnom gradu Moamera Gadafija. Poginula najmanje 24 boraca Nacionalnog prelaznog saveta.

Izvor: Beta

Nedelja, 18.09.2011.

09:51

Default images

U borbama su poginula najmanje 24 pripadnika snaga Nacionalnog prelaznog saveta, dok je više od 40 ljudi ranjeno, a među njima i jedan francuski snimatelj.

Snage lojalne Gadafiju pružile su snažan otpor hiljadama boraca novog režima. "Izvestan napredak je ostvaren, ali Gadafijevi snajperisti i dalje ostaju problem", navode pripadnici Nacionalnog prelaznog saveta.

Snage lojalne Gadafiju juče su izvele žestoku kontraofanzivu i na Bani Valid, nekadašnje uporište bivšeg libijskog vođe, gde je takođe bilo dosta mrtvih i ranjenih.

Nove libijske vlasti nemaju informaciju o tome gde se nalazi svrgnuti libijski vođa Moamer el Gadafi, a žestoke borbe oko Sirta i Bani Valida su podstakle spekulacije da bi mogao tamo da se nalazi, javio je AP.

Vojni portparol novih vlasti, pukovnik Ahmed Omar Bani, saopštio je juče da za sada ne raspolažu "nikakvom pouzdanom informacijom, niti obaveštajnim podatkom" o tome gde se Gadafi nalazi.

Školska godina bez Gadafija

Vreme je za školu (Beta, arhiva)
Deca su uzvikivala slogane protiv Muamera Gadafija, a nastavnici kačili lutku u njegovom liku na prvi dan školske godine u glavnom gradu Libije bez odbeglog vođe.

U školskim hodnicima vladala je juče euforija mada su nastavnici priznali da još dosta treba učiniti da se promeni nastavni sistem u kome je glavni cilj bio obožavanje Gadafija protekle 42 godine koliko je on bio na vlasti.

On je govorio da je to najvecći sistem vlasti na svetu, "Džamahirja", utopijska "vladavina masa" koja se u realnosti svodila na vladavinu Gadafija.

Otvaranje škola spada u deo napora Prelaznog nacionalnog saveta, nekad rukovodstva pobunjenika i sada tela najbližeg vladi u ovoj zemlji, da se vrati osećanje normalnosti iako se borbe nastavljaju u tri južne i centralne oblasti koje su još verne Gadafiju.

U osnovnoj školi Al-Faja dečaci su trčali po dvoristu sa crvenom, crnom i zelenom revolucionarnom zastavom koja je zamenila zastavu starog režima. Učenici, mnogo od kojih su nosili majice sa natpisima "Slobodna Libija" u istim bojama pevali su pobedničke pesme.

U tom istom dvorištu prošle godine deca bi se poređala da pevaju hvale Gadafiju na prvi dan školske godine.

Deca su se radosno pozdravljala sa prijateljima koje nisu videli nedeljama zato što su mnoge porodice bile zatvorene u kućama pre nego što je Tripoli pao u ruke snaga protiv Gadafija 21. avgusta.

Škola sa oko 800 dece nalazi se na obodu kraja Fašlum u Tripoliju gde su bili neki od najžešćih sukoba izmedu Gadafijevih snaga i pobunjenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: