Na Kosovu ojačane barikade

Treći dan blokada niko ne odstupa. Na svaku aktivnost KFOR-a, EULEKS-a ili Albanaca Srbi sa severa Kosova reaguju ojačavanjem barikada.Više na www.b92.net/info

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 18.09.2011.

09:29

Default images

Svi važniji putevi i dalje blokirani. Posle rafala na selo Zupče, Srbi su dodatno su ojačali blokade koje su na nekim mestima visoke i preko pet metara.

Dok Srbi iz Zupča optužuju Albance iz okolnih sela da su sinoć ispalili rafale ,sa druge strane se mogu čuti i optužbe u drugom smeru.

Portparol Kosovske Policije Besim Hoti je mogao samo da kaže da su rafal ispaljeni.

Nekoliko kamiona skoro pune dve sedmice parkirano je ispred punkta koji su vojnici Kfora postavili u selu Izvori, u opštini Zvečan, na putu prema Novom Pazaru.

Preko ovog alternativnog prelaza, koji se nalazi na krajnjem severu Kosova, propuštaju se putnički automobili ali ne i tri kamiona sa prikolicama koji su natovareni drvima.

Na punktu koji je okružen bodljikavom žicom i sa vidljivim znakovima za zasutavljanje vozila nalazi se desetak vojnika Kfora, dok su u neposrednoj blizini i vojni šatori.

Zbog barikada koje Srbi postavili u selu Banjska na putu prema ovom prelazu vojnici Kfora hranu i vodu dobijaju iz vazduha, a helikopterima se vrše i smene vojnika na ovom kontrolnom punktu koji je postavljen početkom meseca.

Putni pravac Zvečan- Banjska- Izvori- Novi Pazar je jedan od nekoliko sporednih puteva koje Srbi koriste, naročito nakon zatvaranja administrativnog prelaza Jarinje, kako bi došli do centralne Srbije.

18.00 Stanovnici opštine Leposavić održali su kupusijadu danas na barikadi na administrativnom prelazu Jarinje. Kupusom se počastili i Kforovci.

15.30 Šef pregovaračkog tima Borislav Stevanović poručuje da će samo uz statusno neutralni pečat i dokumentaciju biti propušteni kamioni iz pokrajine.

14.00 Jedinice Kfora ojačale su pre podne barikade na administrativnom prelazu Jarinje koje su postavile prilikom zatvaranja ovog prelaza.

12.30 - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović obišli su danas pogon „Lola fot“ u mestu Lešak, na teritoriji opštine Leposavić. Stefanović je, u izjavi novinarima, istakao da " novonastalim okolnostima nije važno samo očuvati mir i stabilnost, već i funksionisanje privrede i snabdevanje, jer to znači radno mesto, platu i ostalo".

12.00 - Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić izjavio je da je bez obzira na poslednja dešavanja na Kosovu, Srbiji potreban napredak i približavanje EU. Komentarišući poslednja dešavanja na severu Kosova, Vučić je ocenio da su akcije Albanaca i Euleksa bile protivpravne.

"I dalje ćemo se boriti za očuvanje teritorijanog integriteta, uz istovremeno, konstataciju da je Srbiji potreban politički i ekonomski napredak i priblizavanje EU", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

10.30 - Šefica prištinskog tima u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je za list "Koha ditore" da je funkcionisanje prelaza unutrašnja stvar Kosova. Tahiri je, kako navodi list, pozvala zvaničnike u Beogradu da poštuju sporazum o carinskim pečatima postignut 2. septembra u Briselu i da ne troše vreme u traženju dijolagu o funkcionalizaciji graničnih prelaza, rekavši da je beogradski tim pokušao tokom poslednje runde dijaloga da otvori pitanje funkcionisanja prelaza na severu.

10:00 - Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je kritikovao Srbe južno od Ibra, zbog njihove "neobjašnjive pasivnosti". Prema njegovim rečima, Srbi južno od Ibra svojim jasnim nastupom moraju da pokažu i međunarodnoj zajednici i Albancima da se "ne mire" sa nezavisnošću Kosova. "Jako je bitno da se upravo oni jasno i glasno izjasne, da kažu šta misle, kao što je bitno i da shvate da će, bude li sever 'pao', i njihov opstanak biti neizvestan", ocenio je Ivanović za "Dnevnik".

09.30 - Prištinska štampa navodi da su "kriminalne grupe koje imaju poodršku Vlade Srbije betonirale barikadu u selu Rudare u opštini Zvečan.
Dnevnik "Koha Ditore" piše da je betoniranje barikade u selu Rudare izvršeno time što je na put bačeno 25 kubnih metara betona i da je to izvršeno kamionima jednog od vođa organizovanog kriminala na severu.

09.00 – Kako javlja izveštač B92 sa severa Kosova, posle sinoćnje pucnjave, kosovska policija započela je stalne patrole u nacionalno mešovitim sredinama na severu Kosova. Istovremeno vojnici KFOR-a su ušli u severnu Mitrovicu. Jedno oklopno vozilo međunarodnih snaga parkirano je ispred zgrade suda u tom gradu. Srbi iz Zupča su sinoć blokirali i puteve koji vode ka naseljima u kojima žive Albanci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: