Eštonova zadovoljna prometom robe

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izrazila zadovoljstvo obnavljanjem prometa robe iz centralne Srbije ka Kosovu.

Izvor: Tanjug

Subota, 17.09.2011.

00:28

Default images

Ona je saopštila da su Euleks i Kfor na severu Kosova počeli da primenjuju "nove dogovore o carini"

Istovremeno, kako je navedeno u saopštenju iz Brisela, visoka predstavnica EU izrazila je nadu da će "bez odlaganja" biti obnovljen i promet robe ka Srbiji i pozvala sve na severu Kosova da pokažu suzdržanost i sačuvaju mir.

Ešton je objasnila da će "operacije" na administrativnim prelazima na severu Kosova sprovoditi "kvalifikovani pogranični policajci i carinski stručnjaci Euleksa, u skladu sa svojim izvršnim mandatom".

Obnavljanje protoka robe "jasno je u interesu svih zajednica, jer će im omogućiti slobodnu trgovinu i poboljšati njihove živote", navela je Ešton komentarišući današnji prolazak šlepera iz Srbije na Kosovo, prvi put posle uvođenja embarga na robu iz centralne Srbije 20. jula.

Visoka predstavnica EU saopštila je da su Euleks i Kfor danas "počeli da primenjuju nove carinske dogovore na kapijama (administrativnim prelazima) na severu Kosova".

"Ti novi aranžmani imaju za cilj ponovno uspostavljanje normalnih trgovinskih odnosa i ukidanje obostranog trgovinskog embarga između Srbije i Kosova, u skladu sa pravilima CEFTA i evropskim vrednostima", objasnila je Ešton.

U saopštenju se takođe navodi da primena dogovora o carinskim pečatima "ne prejudicira pitanje statusa" Kosova, već je taj dogovor o "slobodnoj trgovini i poboljšanju vladavine prava na Kosovu".

"Očekujem nastavak dijaloga, što će nam omogućiti da rešimo probleme i dodatno poboljšamo život pripadnika svih zajednica na Kosovu", navela je visoka predstavnica EU.

"Pozivam sve na severu Kosova da pokažu suzdržanost i mir. U interesu je svih strana da otklone napetost, smire retoriku i ponašaju se odgovorno. Nasilje bi bilo neprihvatljivo", istakla je Ešton.

Ona je rekla da u potpunosti podržava rad misije Euleksa na Kosovu, pohvalila specijalne policijske jedinice misije EU u pokrajini i "izvrsnu koordinaciju Euleksa i Kfora".

"Razgovorala sam danas s generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom i oboje smo naglasili koliko je važno da se svi ponašaju odgovorno i uz poštovanje zakona", dodala je Ešton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: