EK: Primeren carinski sistem Kosova

Portparolka u EK Maja Kocijančič kaže da "Euleks počinje da sprovodi dogovor postignut u dijalogu, uz 'usluge dobre volje' EU, o carinskom pečatu".

Izvor: B92

Petak, 16.09.2011.

14:14

Default images

Kocijančićeva je objasnila da se time primenjuje "primeren carinski sistem" na Kosovu kao "jedinstvenoj carinskoj oblasti".

Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton je potvrdila da će carinske poslove na prelazima Brnjak i Jarinje "obavljati stručni carinici Euleksa uz prisustvo kosovskih carinika".

Maja Kocijančič je naglasila da je dogovor o carinskom pečatu "bio poslednji element koji je nedostajao da se ponovo stavi na snagu primeren carinski sistem, budući da je Kosovo od 2000. godine jedna carinska oblast".

Ona je rekla da je "odsustvo valjanog carinskog sistema omogućilo neometane nezakonite poslove, posebno, ali ne i isključivo na severu Kosova".

"Uz primenu dogovora, postignutog uz pomoć EU, bićemo bolje spremni da se s time suočimo", dodala je Maja Kocijančič.

"Verujemo da je to važan korak napred od kojeg će sve zajednice imati koristi. Veoma smo naklonjeni tome i Euleks to čini u potpunoj saglasnosti sa svojim mandatom, a operacije će na prelazima obavljati stručni carinici Euleksa uz prisustvo kosovskih carinika", navela je.

Na pitanje u koji će budžet ići prihodi od carina, Maja Kocijančič je uzvratila: "Treba da to proverimo".

"Kosovo je od 2000. jedna carinska oblast i tako se prema njoj i postupa", dodala je.

Na pitanje da li će, s obzirom da je NATO saopštio da danas ističe dogovor o nadzoru carinskih prelaza, sad Euleks takođe preuzeti odgovornost za bezbednost, predstavnica za štampu u Evropskoj komisiji je uzvratila da su oko toga vršene konsultacije "s NATO i drugim prisutnim međunarodnim činiocima" i da je "primena dogovora počela tako da to dobro deluje u praksi".

"To je u saglasnosti s mandatom Euleksa i mi želimo da vidimo da na Kosovu vlada zakon", navela je Maja Kocijančič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: