Libija: Bitka za Sirt

Borci lojalni novoj libijskoj vlasti zauzeli su danas aerodrom u Sirtu , javila je arapska televizija Al Džazira.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 16.09.2011.

13:37

Default images

Aerodrom u Sirtu bio je pod kontrolom snaga bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija i nalazi na, oko 10 kilometara južno od grada.

Borci libijske prelazne vlasti ušli su u predgrađa Sirta i razbili Gadfijevu odbranu na jugu i zapadu grada, na oko osam kilometara od centra, mada su naišli na njihov žestok otpor i povlačenje.

Gadafijev rodni grad jedno je od poslednjih uporišta vojnika svrgnutog libijskog lidera.

Snage libijskog Prelaznog nacionalnog saveta planiraju da zauzmu Sirt, dan nakon
početka ofanzive na taj Gadafijev bastion.

"Današnji plan je da oslobodimo Sirt... pripremamo oružje", kazao je u Hasanu, 60 kilometara zapadno od Sirta, Adel Agida, komandant 85-člane Brigade lava.

"Očekujemo da će biti još borbi sa pristalicama Gadafija, ali se nadamo da ćemo danas preuzeti kompletnu kontrolu nad Sirtom. Skrivenih Gadafijevih pristalica još ima u Vadi Džarafu, tridesetak kilometara od Sirta", kazao je Salah al-Areg, borac brigade Al-Vadi.

Prema rečima Sadika Fajturija, zaduženog za logistiku u brigadi Kabra, "većina brigada nalazi se oko 20 kilometara od Sirta".

Farah Abdel Kafi, borac koji je u četvrtak ušao u Sirt, kazao je da u tom gradu ima Gadafijevih pristalica u zasedama na krovovima zgrada, ali i naglasio da njihov otpor "nije snažan".

Sirt je jedno od poslednja dva uporišta pro-Gadafijevih snaga i rodno mesto bivšeg libijskog vođe.

Pripadnicima Prelaznog nacionalnog saveta u napredovanju pomažu avioni NATO, koji bombarduju Gadafijeve pristalice. U današnjem izveštaju o operacijama u Libiji, NATO navodi da je prethodne večeri pogođeno 16 vojnih ciljeva u Sirtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: