Sednica SB o Kosovu bez zaključka

Sednica SB UN o Kosovu završena bez zaključka. Srbija tvrdi da većina članica SB ne podržava jednostran potez Prištine, dok Priština tvrdi suprotno.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 16.09.2011.

07:05

Default images

Dok traje polemika oko toga šta je rečeno na sednici Saveta bezbednosti o postavljanju kosovskih carinika na administrativne prelaze, na Kosovu sitacija veoma napeta.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je, nakon sinoćnje sednice SB UN, da većina članica Saveta bezbednosti UN ne podržava jednostranu akciju koju je najavila Priština.

On je novinarima u sedištu UN, gde je održana zatvorena sednica Saveta bezbednosti, rekao da Euleks i Kfor nisu dobili podršku toga tela da carinike iz Prištine prevezu do administrativnih prelaza na severu Kosova.

"To je nelegalna i nelegitimna akcija i ne podržava je ni generalni sekretar ni Savet bezbednosti UN", istakao je ministar spoljnih poslova Srbije.

On je učesnike sednice SB UN upozorio da će, ukoliko se ne preduzme hitna i odlučna akcija, za manje od 24 časa Priština upasti na sever Kosova, što će imati nesagledive posledice po čitav region.

Srbija, poručio je on, želi da veoma jasno stavi do znanja da neće prihvatiti nikakvu krivicu za posledice onoga što je najavljeno za 16. septembar.
"Bilo šta da se desi, odgovornost mora pasti isključivo na one koji planiraju da izvedu ovu loše zamišljenu operaciju", naveo je Jeremić.

Jeremić je kazao da se situacija na Kosovu pogoršava poslednjih nekoliko meseci i da je Priština u brojnim situacijama ovog leta namerno postupala provokativno, i pored napretka u dijalogu postignutom u Briselu. On je dodao da je Beograd i pored toga reagovao odmereno i da je to doprinelo da se situacija ne otrgne kontroli.
Srpska delegacija na juèerašnjoj sednici (Foto: UN)
Umesto da se posle briselskog dogovora od 2. septembra krene ka novim dogovorima, "ratoborne najave" Prištine su celu priču povele u potpuno drugom smeru.

"Juče su nas zemlje Kvinte (SAD, Britanija, Francuska, Nemačka, Italija) formalno obavestile o planu za carinske prelaze 1 i 31. Naš odgovor je odlučan i čvrst, za Vladu Srbije i narod svaki nametnuti ishod je u potpunosti neprihvatljiv", naglasio je šef srpske diplomatije.

On je dodao i da će narod sa severa Kosova u potpunosti odbiti da se "pokloni pred vlastima koje smatra potpuno nelegitimnim".

Jeremić je rekao i da bi učešće Euleksa i Kfora u akcijama Prištine sigurno značilo potpuni gubitak legitimiteta ovih misija kod srpske strane. "Mandat obe misije je u Rezoluciji 1244 i u statusno neutralnom okviru Ujedinjenih nacija", dodao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je podsetio da je pre dve nedelje upozorio da će neusvajanje saopštenja SB UN da se osuđuje upad Rosu specijalaca iz Prištine 25. jula na sever Kosova, rezultirati novim jednostranim akcijama na Kosovu. "Nažalost, upravo se to događa", dodao je Jeremić.

Žustra debata

(Tanjug, arhiva)
Na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu vodila se žustra debata među članicama Saveta, koje su ostale podeljenih stavova povodom najave Prištine o postavljanju carinika i policajaca na prelazima Jarinje i Brnjak.

Prema saznanjima Tanjuga, tokom zatvorenog dela sednice, na kojoj je govorio i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, vodila se žestoka razprava. Nekoliko puta su uzimali reč ambasador Rusije Vitalij Čurkin i predstavnici Francuske, Britanije i SAD.

Ambasador Čurkin je predočio učesnicima sednice operativni plan za zauzimanje punkta 1 i 31 koji je sastavila kosovska vlada i u kome jasno piše da će doći do nasilja i da pored toga kosovske vlasti razrađuju kako će da reaguju ako do nasilja dođe. Predstavnici SAD i Francuske izjavili su da čak ne vide potrebu za sednicom jer smatraju da ne postoji opasnost od nasilja, ali ih je demantovao u svom izlaganju specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Edmond Mule, koji je upozorio na mogućnost izbijanja nasilja, ali i izveštaj kosovske vlade.

Čurkin se pozvao na predlog Srbije da Euleks dođe na prelaze, ali bez kosovkih Albanaca, a da se sve ostalo dogovara tokom dijaloga u Briselu.

U diskusiji je došlo do razmene oštrih reči britanskog, francuskog i američkog predstavnika sa Čurkinom. Prema rečima diplomata, ovo je bila jedna od najžustrijih debata u SB UN.

Mule upozorava: Moguće nasilje

Edvard Mule na sednici Saveta bezbednosti (Foto: UN)
Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Edmond Mule upozorio je članice SB UN na mogućnost izbijanja nasilja na severu Kosova i dodao da postavljanje kosovskih carinika na administrativne prelaze nije deo sporazma postignutog u Briselu 2. septembra.

"Razumeli smo da druga pitanja vezana za carinu, uključujući i postavljanje kontrolnih punktova na dva prelaza na severu, nisu bila predmet sporazuma", naveo je Mule na sednici SB UN, na kojoj je razmatrana situacija na Kosovu.

Mule je pozvao Beograd i Prištinu da ostanu privrženi dijalogu i da preuzmu odgovornost za sprečavanje nasilja "sutra (16. septembra) i ubuduće".

On je, opisijući trenutnu situaciju na Kosovu, podsetio na najave Prištine da će 16. septembra dovesti svoje carinike na administrativne prelaze, i precizirao da će, uz Euleks policiju, na svaki prelaz doći po jedan kosovski carinik i po jedan policajac.

"Shvatamo da je Priština pripremila operativni plan, u koordinaciji sa Euleksom i Kforom i još nekim međunarodnim akterima, da bude sproveden u fazama počev od sutra, 16. septembra", rekao je Mule.

"Taj plan, prema informacijama koje smo dobili od raznih izvora, podrazumeva da Euleks nastavi da obavlja dužnosti carinika i pogranične policije na prelazima G-1 i G-31, u pratnji po dva lokalna službenika na svakom prelazu - po jednim kosovskim carinikom i po jednim kosovskim pograničnim policajcem."

Prema njegovim rečima, očekuje se da će biti razmešteni po jedan kosovski Albanac i jedan kosovski Srbin.

"Takođe, shvatamo da u ovoj fazi neće biti plaćanja carina na prelazima. Prema Euleksu, za robu će se plaćati carina na terminalu u južnoj Mitrovici", kazao je Mule i dodao da EU očekuje da embargo na trgovinu Srbije i Kosova sada bude ukinut.

Mule je podsetio na najavu kosovskog premijera Hašima Tačija da će kosovska vlada danas početi da sprovodi plan operacija za kontrolu punktova na Jarinju i Brnjaku.

"Veoma smo zabrinuti da bi sprovođenje ovih planova moglo da dovede do zaoštravanja situacije na terenu, ugrozi stabilnost i dovede do izbijanja nasilja", ocenio je Mule.

On je napomenuo da se planu Prištine snažno protive i Beograd i kosovski Srbi, koji su proteklih sedmica mirno protestovali i postavljali blokade na putevima.

Mule je podsetio i na izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića da je zabrinut zbog najavljenih unilateralnih akcija Prištine i da će Srbija preduzeti sve što je u njenoj moći da se to ne desi.

"UNMIK će nastaviti da radi sa obe strane da se izbegne nova kriza, i očekujemo da obe strane pokažu punu privrženost dijalogu, a ne jednostranim akcijama i upotrebi sile", istakao je pomoćnik generalnog sekretara UN za mirovne operacije.

"Danas, članovi SB imaju priliku da upute jasnu poruku da Priština i Beograd moraju da preuzmu odgovornost da spreče ponovno izbijanje nasilja na severu Kosova, sutra i ubuduće", poručio je Mule.

Ranije sinoć, generalni sekretar UN Ban Ki Mun je izjavio da je "duboko zabrinut znog nedavnih izjava u vezi sa uspostavljanujem carinske kontrole na severu Kosovba i posledica koje to može imati po mir i stabilnost na terenu".

Nakon obraćanja Mulea, sednica, kojoj je prisustvovao i kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj, nastavljena je iza zatvorenih vrata, kako su tražile neke stalne članice SB UN.

Podsetimo, 16. septembra ističe sporazum o administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, a Priština je najavila da će preuzeti kontrolu na prelazima na severu Kosova, čemu se Srbija oštro protivi.

Usled novog zaoštravanja situacije, na severu su u utorak uveče opet osvanule blokade puteva koje su postavili lokalni Srbi.


U četvrtak uveče Kfor je bodljikavom žicom oko 19.30 zatvorio administrativni prelaz Jarinje, a saobraćaj je u prekidu. Građani Leposavića, reagujući na mere Kfora, su na sto metara ispred blokiranog prelaza oko 20.30 postavili jedan kamion i time blokirali saobraćaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: