Između dve vatre na TV B92

Od 26. septembra nova emisija na TV B92 "Između dve vatre“. Svakog radnog dana u 17h gledajte emisiju koju uređuju i vode Ljubica Gojgić i Jugoslav Ćosić.

Izvor: Blic

Petak, 16.09.2011.

15:58

Default images

Emisija će zapravo biti intervju dana, u kome će se u studiju smenjivati relevantni sagovornici iz sveta politike, ekonomije i kulture.

- U novom i modernom enterijeru s jednim, dva a ponekad možda i tri gosta, analiziraćemo najvažnije događaje. Verujem da će naši gledaoci, uz pomoć ove emisije, moći da prepoznaju najrelevantnija zbivanja u društvu i da se u odnosu na njih lično odrede – priča Jugoslav, a Ljubica dodaje da je emisija zapravo intervju dana, kada će se u studiju smenjivati relevantni sagovornici iz sveta politike, ekonomije i kulture.

Obično ovakav tip emisija traje bar jedan sat, ali Ljubica i Jugoslav smatraju da je za dobar intervju dovoljno i pola sata.

- To svakako podrazumeva jednu malo drugačiju kulturu dijaloga i govor za medije, dakle poseban pristup na obe strane. Televizija danas i ona od pre nekoliko godina jednostavno nisu isti mediji. Dvadeset dva minuta na TV danas je ogroman prostor – tvrdi Jugoslav. Njegova koleginica ističe da teoretičari televizije kažu da je za dobru priču dovoljno i dva minuta, a da su Jugoslav i ona godinama pokušavali da dokažu da dobar intervju može da se uradi za dvadeset dva minuta. Ljubica smatra da zadati vremenski okvir, međutim, znači da i novinari i gosti moraju da se posvete suštini i da neće biti vremena za „skretanje sa teme“.

Koliko će emisija „Između dve vatre“ imati sličnosti sa kultnim „Poligrafom“ koji se više ne emituje, a koji je radio Jugoslav?

- Ima sličnosti jer je osnova i jedne i druge emisije intervju, ali ovo neće biti dijalog „jedan na jedan“, a broj gostiju će diktirati kompleksnost teme. Imaćemo i nove tehničke mogućnosti koje se u modernoj televiziji podrazumevaju, poput razgovora uz pomoć link veza i slično. S druge strane, kao što Ljubica kaže, novo vreme na drugačiji način određuje pristup i selekciju gostiju – ističe poznati novinar. Gojgićeva će naizmenično raditi emisiju s Ćosićem. Koliko je ovaj projekat drugačiji od svega što je do sada radila i znači li to da će se u sledećem periodu više okrenuti voditeljskom, a manje reporterskom poslu?

- Suštinski se ne razlikuje mnogo od onoga što smo oboje ranije radili. Ipak, prvi put direktno sarađujemo, što je izazov sam po sebi. Imamo novi, popodnevni termin, u kome do sada nismo radili, a s kojim ide neka nova publika koju bi trebalo pridobiti. Konačno, imamo nove dileme u društvu, nove izazove, približava se predizborna kampanja, izbori... Znači da će biti puno posla za novinare. Inače, kao i do sada, obavljaću i voditeljski i reporterski posao. Nikada nisam bila voditelj, već novinar koji koristi različite forme izražavanja na televiziji. Volim rad u studiju, ali volim i posao reportera, pa se nadam da ću nastaviti i jedno i drugo – priča Ljubica.

Voditelji ističu da će profil sagovornika određivati relevantnost tema o kojima mogu da govore.

- Srbija je zemlja u tranziciji, postoji čitav spektar različitih polja koja su za gledaoce važna i zanimljiva, pa će nam to biti kriterijum – dodaje Jugoslav.

Koliko je teško pokrenuti nešto novo na TV a opet biti drugačiji od ostalih koji imaju sličan, ili isti koncept emisije?

- U pravu ste, ima ih mnogo i zaista izgledaju slično. Nećemo „izmišljati toplu vodu“ što se koncepta tiče, ali ćemo se truditi da emisiji damo lični pečat kojim će se razlikovati od onoga što rade druge kolege.

Na pitanje da li je razmišljao da ove sezone pokrene sasvim drugačiju emisiju, odnosno nešto u čemu gledaoci još nisu imali priliku da ga vide, Jugoslav kaže:

- Ne. Za razliku od Ljubice, koja je univerzalniji novinar, ja sam dosta dugo u jednom polju. To je intervju. Za sada neću ništa menjati.

Većina gledalaca smatra da je Ljubica uvek previše ozbiljna na televiziji. Da li je i privatno takva?

- Ja previše ozbiljna?! Ozbiljne su teme o kojima razgovaram sa sagovornicima i zahtevaju i ozbiljnost novinara. Privatno sam mnogo manje ozbiljna, verujte! Smejem se i ludostima i glupostima, kako tuđim tako i svojim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: