BiH priznaje pečat Kosova

Savet ministara BiH dao je saglasnost da se prihvati carinski pečat Kosova, čiji je izgled dogovoren u pregovorima Beograda i Prištine 2. septembra u Briselu.

Izvor: Beta

Petak, 16.09.2011.

16:09

Default images

Takvu odluku vlada BiH donela je na jučerašnjoj sednici nakon što je razmotrila i usvojila informaciju ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose sa vanrednog sastanka Zajedničkog odbora CEFTA, objavljeno je na sajtu Saveta ministara.

"Na osnovu informacije, Savet ministara BiH je saglasan da se prihvate carinski pečati dostavljeni od strane UNMIK/Kosova svim potpisnicama CEFTA sporazuma, a koji su istovetni s izgledom pečata koji su dogovoreni na bilateralnim pregovorima srbijanskih i kosovskih vlasti u Briselu, 2. septembra 2011. godine", navodi se u saopštenju.

Savet ministara zadužio je ministarstvo za spoljnu trgovinu da takav zaključak dostavi Predsedništvu BiH na konačno razmatranje i usvajanje, dodaje se u saopštenju.

Vlada Kosova odlučila je 20. jula da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije, navodeći da je odluka odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine, što onemogučava izvoz sa Kosova.

Mere reciprociteta su stavljene na snagu i prema Bosni i Hercegovini, i uvedena je carinska taksa od 10 odsto za uvoz robe iz te zemlje na Kosovo.

Beograd i Priština postigli su 2. septembra u Briselu, u dijalogu pod okriljem EU, dogovor o carinskom pečatu za Kosovo, na kojem će pisati "Carina Kosova", bez ikakvih drugih oznaka koje bi eventualno mogle da ukažu na državnost Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: