Nema reakcija na Konuzina

Dan posle nastupa ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina, koji je teatralno napustio Bezbednosni forum, nema komentara ni srpskih ni ruskih zvaničnika.

Izvor: B92

Petak, 16.09.2011.

16:19

Default images

Stručnjaci, međutim, objašnjavaju da je ovakav nastup bio krajnje neprimeren i da bi Srbija trebalo da zatraži objašnjenje Ruske Federacije.

Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin je oštro kritikovao učesnike Beogradskog bezbednosnog foruma iz Srbije da ne brane interese svoje zemlje u vezi sa Kosovom.

"Ako je to juče bio lični čin i ako Konuzin nije opozvan, onda je to danas stav Ruske Federacije, a ako ne bude opozvan do ponedeljka, znači Srbija se znači pomirila sa tim. Srbija je ovde kao mlađi partner, što jedna suverena država sebi ne bi smela da dozvoli", kaže Žarko Puhovski, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Nastup ruskog ambasadora došao je u najosetljivijem političkom trenutku za Srbiju. "Teško je reći, delovalo je kao spontana reakcija, ali danas u diplomatiji teško je da se bilo šta spontano doživljava", kaže Filip Ejdus, sa Fakulteta političkih nauka.

"Činjenica je da je sve izašlo izvan diplomatskih okvira", kaže Ivan Vejvoda iz Balkanskog fonda za demokratiju. Konuzinov istup, za Tima Džudu, eksperta za Balkan, sličan je nastupu nekadašnjeg nemačkog ambasadora Andreasa Cobela, koji je u javnom obraćanju rekao da bi Srbija skupo mogla da plati cenu u borbi za Kosovo, jer bi to otvorilo pitanje Sandžaka i Vojvodine. Posle kritika u Srbiji, Cobel se izvinio i naveo da je ovo mišljenje njegov lični čin, a ne zvaničan stav njegove zemlje. Sada je, kaže Džuda, pitanje da li će i kako regovati Moskva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: