Tači: Međunarodni faktori uz nas

Premijer Kosova Hašim Tači kaže da Priština radi uz saglasnost međunarodnih faktora. Predsednica Kosova: Na ovaj način se prekida put ilegalnoj trgovini.

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.09.2011.

22:58

Default images

Tači je najavio da sutra počinje raspoređivanje pripadnika KP i kosovske carine na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak prema centralnoj Srbiji.

"Sutra policajci i carinici Republike Kosovo zajedno sa Euleksom i NATO-om počeće ostvarivanje operacionalnog plana za punu funkcionalizaciju graničnih prelaza", rekao je Tači.

"Operacionalni plan je sačinila Vlada Kosova uz punu koordinaciju i podršku SAD, EU, NATO-a i Euleksa, i sada je i javno dobio podršku svih relevantnih međunarodnih faktora", istakao je Tači.

On je ocenio da će integrisanje severa Kosova biti "proces sa mnogo izazova", ali da je ubeđen da će oni biti prevladani.

"Kao premijer Republike Kosovo kažem vam da se nećemo povući. Pozivam vas na razumevanje, saradnju i poverenje u institucije Republike Kosovo i usku saradnju s međunarodnom zajednicom", poručio je Tači.

Kosovski premijer je rekao da je ponosan na to što je imao podršku građana, ali i međunarodnih faktora. On je pozvao građane da sačuvaju mir i istakao da sutrašnje aktivnosti na severu nisu uperene ni protiv jedne nacionalne zajednice.

Vlada Kosova, prema njegovom mišljenju, najbolji je zaštitnik i garant prava za građane Kosova, uključujući i Srbe koji žive na severu.
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je podržala plan za sprovođenje odluke kosovske vlade o trgovinskim odnosima sa Srbijom, koja podrazumeva funkcionisanje policije i carine na severu Kosova.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednice Kosova, ona je o planu koji je postignut u saradnji s predstavnicima međunarodne zajednice informisana u razgovoru s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

"Funkcionisanje carine je legalno i legitimno pitanje koje ima podršku međunarodne zajednice, misije Kfora i Euleksa. Međunarodne snage će dati punu podršku i pomoć, u okviru mandata koji imaju, a u cilju vladavine prava i zakona u Republici Kosovo", navodi se saopštenju.

Ističe se da će primena ovih mera biti na dobrobiti svih građana Kosova.

"Posebno na dobrobit građana srpske nacionalnosti koji žive u opštinama Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, jer se na ovaj način definitivno prekida put ilegalnoj trgovini i organizovanom kriminalu koji ne oštećuje samo budžet Srbije i Kosova, već i građane sprečava da zakonski posluju", navodi se u saopštenju.

U saopštenju iz kabineta predsednice Kosova upućen je i poziv svim građanima Kosova da podrže ove mere vlade, a od vlasti u Srbiji se traži da ne manipuliše sa emocijama građana i poštuje sporazum postignut tokom dijaloga u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: