Stefanović:Srbija ima plan za sutra

Srbija nastoji da spreči Prištinu da preuzme prelaze Brnjak i Jarinje, kaže šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović.

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.09.2011.

19:59

Default images

Ukoliko se to ipak desi, Srbija će odgovoriti diplomatsko-pravnim i političkim sredstvima, dodaje Stefanović.

"Ceo državni aparat je u aktivnosti da pokuša da predupredi razvoj događaja najavljivan iz Prištine. Još nemamo punu potvrdu da će se to i desiti sutra, ali ako se desi, imamo razrađen plan", rekao je Stefanović i naveo da će sutra biti na Kosovu.

On, međutim, nije želeo da više govori o planu Srbije u slučaju da Priština, kako je najavila, sutra pošalje carinike i policajce na administrativne prelaze, ali je istakao da u njemu "značajno mesto igra mirna reakcija".

"U tom planu će značajno mesto igrati mirna reakcija, diplomatsko-pravna sredstva i politička sredstva i istovremeno čuvanje građanskog otpora i neposlušnosti u mirnim okvirima", rekao je Stefanović.

Stefanović je rekao da je neophodno da predstavnici vlade i države budu uz svoje građane u pokrajini radi "postizanja jedinstva i držanja situacije u mirnim okvirima".

Stefanović kaže da je u Briselu 2. septembra razgovarano samo o carinskom pečatu i pratećoj dokumentaciji i da nije bilo ni reči o administrativnim prelazima, što znači da će Euleks biti odgovoran za svako eventualno asistiranje u najavljenoj jednostranoj akciji Prištine.

"Medijima smo danas dostavili tekst dogovora iz Brisela, gde se jasno vidi da razgovoramo samo o pečatu i pratećoj dokumentaciji, u skladu sa stavom Unmika i Rezolucijom 1244, tj pravilima Cefte, koja će omogućiti normalan promet robe", rekao je Stefanović.

"Ovo što Priština pokušava je jednostrana akcija, kojom se narušava međunarodno ustanovljeno pravilo za funkcionisanje prelaza 1 i 31", kazao je Stefanović.

Stefanović je ponovio da prisustvo Euleksa na prelazima nije sporno.

Podsetimo, 16. septembra ističe sporazum o administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, a Priština je najavila da će preuzeti kontrolu na prelazima na severu Kosova, čemu se Srbija oštro protivi.

Usled novog zaoštravanja situacije, na severu su u utorak uveče opet osvanule blokade puteva koje su postavili lokalni Srbi.


O severu Kosova danas će se razgovarati i na sednici Saveta bezbednosti, koja je sazvana sinoć nakon konsultacija u tom telu Ujedinjenih nacija.

Bogdanović se sastao sa Faridom Zarifom

(Tanjug)
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je na sastanku s vršiocem dužnosti šefa Unmika Faridom Zarifom rekao da međunarodne misije na Kosovu moraju da se pridržavaju statusno neutralnog mandata.

Bogdanović i vršilac dužnosti šefa Unmika su se saglasili da se problemi i nerešena pitanja moraju rešavati isključivo dijalogom, a nikako povlačenjem jednostranih poteza, saopštilo je ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

Bogdanović je Zarifu rekao da sve međunarodne misije na Kosovu i Metohiji, ne samo Unmik, nego i Euleks i Kfor moraju da deluju u skladu i u okvirima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: