Libija: Poseta Francuza i Britanaca

U posetu Libiji stigli francuski predsednik Nikola Sarkozi i britanski premijer Dejvid Kameron.

Izvor: Tanjug, AJE/AP/RTE

Četvrtak, 15.09.2011.

14:26

Default images

Glavna tema razgovora dvojice državnika s njihovim domaćinom, vođom Nacionalnog prelaznog saveta (NTC) Mustafom Abdel-Džalilom, je brže odmrzavanje državnih fondova Libije u svetu. U Nacionalnom prelaznom savetu kažu da se sporo "odmrzavaju" libijska sredstva u inostranstvu, koja su se našla pod blokadom dok je Gadafi bio na vlasti.

London je već pripremio nacrt rezolucije u Savetu bezbednosti UN na osnovu koje će se ublažiti sankcije protiv libijske nacionalne naftne kompanije i centralne banke.

U Nacionalnom prelaznom savetu stranim državnicima garantuju bezbednost, iako se još borbe vode još oko nekoliko mesta, gde otpor pružaju pristalice nekadašnje vlasti.

„U pojedinim delovima zemlje (na jugu) biće još teških borbi”, navodi Mustafa Abdel-Džalil.

Analitičari su uvereni da će vođa NTC-a tražiti i vojnu opremu, s namerom da se završi sukob i uhapsi pukovnik Moamer Gadafi.

Francuska i Velika Britanija su predvodile vazdušne napade na položaje vojske i plaćenika Moamera Gadafija.

Dvojica državnika su dočekana kao saveznici, sa sloganima "Hvala, Sarkozi" i "Hvala, Britanijo".

„Još ima mnogo posla, još cilj nije blizu. Mislim da je, ipak, važno da pokažemo međunarodnu podršku NTC-u… zato je važno što smo ovde”, kaže britanski premijer. „Britanija je odigrala ulogu na koju sam vrlo ponosan, ali to je ono što su sami Libijci ostvarili. Njima sam želeo da čestitam i da utvrdimo kako možemo da im pomognemo u obnovi njihove zemlje,” objašnjava Dejvid Kameron.

Podrška SAD, Turske i Egipta

Mustafa Abdel-Džalil: Novi voða Libije - predsednik NTC-a (Foto: AP - Arhiv)
U naporima da se pomogne novim vlastima u Libiji, Tripoli je postao centar diplomatskih aktivnost,i gde se očekuju lideri Francuske, Britanije i Turske, iako se borbe u pojedinim delovima zemlje još nastavljaju.

Nova vlast koja još nije učvrstila svoje pozicije i očekuje od vodećih lidera u svetu, pogotovo Nikole Sarkozija i Dejvida Kamerona, ali i Turske, da Libiji pomognu u prevazilaženju ogromne finansijske probleme, koji blokiraju funkcionisanje nove vlasti.

Situacija u Libiji je i dalje izuzetno osetljiva na unutrašnjem i međunarodnom planu.

Turski premijer Redžep Tajip Erdoan, koji je na višednevnoj turneji po zemljama u kojima se dogodilo „Arapsko proleće”, trebalo bi da u Tipoli stigne u petak, 16. septembra. S njim će, verovatno, biti i šef egipatske diplomatije Esam Šaraf.

Tripoli je 14. septembra već posetio pomoćnik američkog državnog sekretara Džefri Feltman.

U pisanoj izjavi posle posete, Džefri Feltman kaže: „SAD i naši međunarodni partneri ostaju posvećeni podršci libijskom narodu, u vreme kada se iscrtava njihova budućnost. Deo toga je i saradnja s NATO-om i našim partnerima u koaliciji, koji će nastaviti operacije zaštite libijskih civila sve dok oni ne budu u opasnosti.”

Borbe i dalje traju

Moamer Gadafi: Obeæao bitku do kraja (Foto: AP - Arhiv)
Dok se u Tripoliju vode diplomatski razgovori, oko poslednja tri grada koje drže ljudi lojalni Moameru Gadafiju vode se žestoke borbe. Napredak ka gradu Sirtu je spor i neprekidan, s namerom da se uspostavi njegova blokada.

Posle nedelju dana borbi, vojnici nove vlade NTC-a pozivaju stanovništvo Bani Valida da napuste taj grad, pred početak očekivane invazije.

Pukovnik Moamer Gadafi u javnosti nije viđen još od juna i niko tačno ne zna gde se sada nalazi. U poslednjoj audio poruci je naglasio da će se boriti do kraja, tako da se još ne može govoriti o miru i stabilnosti u Libiji, iako je Nacionalni prelazni savet već priznalo oko 70 zemalja.

„Vođa (Gadafi) je dobrog zdravlja i visokog morala. Naravno, on je u Libiji. Borbe su daleko od kraja”, tvrdi Gadafijev portparol Musa Ibrahim.

U Nacionalnom prelaznom savetu tvrde da Gadafi planira da napadne naftne izvore, pojedine gradove i elektrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: