Potezi Beograda da se izbegne kriza

Diplomatska inicijativa i odlazak funkcionera Vlade na teren kako bi se sprečili mogući incidenti na severu Kosova, deo su plana Beograda za naredne dane.

Izvor: B92

Sreda, 14.09.2011.

16:55

Default images

Kosovska vlada, međutim, ponavlja da će 16. septembra početi da sprovodi plan operacija.

Vlasti u Beogradu dogovorile su niz diplomatskih i političkih mera koje bi trebalo preduzeti da bi se sprečili incidenti. Srbi sa severa Kosova blokirali su prolaz, a zatim omogućili KFOR-a da krene ka bazi u Leposaviću.

Blokade su uklonjene kada su lokalni Srbi dobili uveravanja od vojnika KFOR-a da konvoj ne ide na Jarinje, već u njihovu bazu Noting hil.

Šljunak na putu prva je prepreka KFOR-u kako ne bi mogao na administrativni prelaz Jarinje da prebacuje kontejnere potrebne za carinu. Blokiran je put Kosovska Mitrovica-Raška, a u Leposaviću je vožnja moguća samo jednom trakom kako bi se kontrolisalo ko prolazi.

Bez obzira na ove poteze kosovskih Srba, Priština ne odustaje.

"Severni deo Kosova smatramo kao etnički diverznu zonu, gde značajan deo građana koji tamo žive održava čvrste veze sa Republikom Srbijom. Iako će administrativne veze služiti svim građanima severnog Kosova, Vlada je uverena da se interesi građana na severu Kosova najbolje mogu odbraniti angažovanjem kosovskih institucija, dobronamernom podrškom Republike Srbije i pružanjem pomoći zajednici, kao što je to predviđeno Ahtisarijevim planom", izjavio je premijer Kosova Hašim Tači.

Vlasti u Beogradu spremne su da odgovore na poteze Prištine. Diplomatska inicijativa i odlazak nekih ljudi iz Vlade na teren kako bi se sprečili mogući incidenti deo su plana koji će Beograd preduzeti narednih dana.

"Što se Srbije tiče, Srbija neće uraditi ništa što će ići na štetu bilo kog građanina na Kosovu, ne želimo incidente, želimo da se sve rešava za stolom i to je jedini način da se ide u trajniju stabilnost. Svaki pokušaj promene realnosti na terenu i nastojanje da se takvo stanje predstavi u razgovorima nije dobro ni za Srbe ni za Albance, ni za budući život na ovim prostorima", kaže Milivoje Mihajlović, šef Vladine kancelarije za saradnju sa medijima.

U Vladi kažu da je pogrešna pretpostavka da je Srbija spremna da prihvati sve samo da bi dobila status kandidata. Dijalog je jedini put za rešenje problema na severu Kosova.

"Ta politika je ne samo nepravedna nego i pogrešna jer može izazvati teže sukobe i pokrenuti lavinu sukoba u celom regionu. Ukoliko ima razuma trebalo bi da se spreči svaka dalja eskalacija sukoba", kaže Ivica Dačić, ministar policije.

Novinar sa Kosova Živojin Rakočević kaže da je ključ u tome kako će reagovati Euleks, da li će zaustaviti Tačija ili će se direktno svrstati na njegovu stranu.

"Ako toga ne bude, Srbi će se organizovati na sve moguće načine i to je njihova poruka da zaustave sopstveni put u samoubistvo. Ključ je u tome da Srbi toliki stepen integracije i uspostavljanje onakvog sistema iz Prištine doživljavaju kao put u samoubistvo", navodi Rakočević.

Fahri Musliju, dopisnik RTK iz Kosova, podseća da su se upravo Beograd i Kfor dogovorili da međunarodne snage ostanu na prelazima do 15. septembra.

"Vlast u Prištini neće odustati jer je pravljen sa Vašingtonom i Briselom i zemljama 'Kvinte'. Oni su dali saglasnost i misle da su odlučni da se to ne odlaže. Ako se odlaže, to će biti za dan, dva ili tri", smatra Musliju.

Opozicija insistira na tome da se Skupština Srbije na hitnoj sednici izjasni o planu Beograda u slučaju da Priština pokuša da preuzme administrativne prelaze na severu Kosova. Srpska napredna stranka tražiće izveštaj o toku razgovora sa albanskom stranom, o tome kako je sklopljen sporazum o carinskom pečatu kako bi se videlo da li je on uzrok svih sadašnjih problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: