"Za Kosovo samo diplomatska borba"

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da bi svaka vrsta nasilnog menjanja faktičkog stanja na Kosovu i Metohiji mogla da destabilizuje region.

Izvor: Beta

Sreda, 14.09.2011.

15:47

Default images

"Bojim se da bi, ako dođe do nasilja na severu Kosova, to mogao da bude uvod u probleme i na širem prostoru", izjavio je ministar Šutanovac za "Novi magazin".

Odgovarajući na pitanje da li postoji opcija upotrebe Vojske Srbije radi zaštite srpskog naroda, Šutanovac je rekao da je stav Srbije da se za Kosovo bori mirnim i diplomatskim putem.

"Nikada do sada organi takozvanog Kosova nisu na silu pokušavali da preuzmu vlast na severu. Ukoliko bi to pokušali silom institucija, naša reakcija bi morala da bude znatno ozbiljnija i svakako da bi u toj situaciji morale da se donose izuzetno teške odluke. Verujem da niko ne priželjkuje da dođe do toga", rekao je on.

Ministar je, na pitanje da li bi te "teške odluke" bile koordinisane sa KFOR-om i da li bi podrazumevale prisustvo Vojske Srbije na severu pokrajine, rekao da to zavisi od odnosa sa međunarodnim snagama i eventualne situacije.

"Sa KFOR-om sarađujemo u okviru Rezolucije 1244 i Kumanovskog sporazuma, koji obavezuju obe strane. Pripadnici Vojske Srbije imaju redovne sastanke s predstavnicima KFOR-a, a poslednji je nedavno održan u Peći. To je jedini način da mi utičemo na dešavanja na KiM. Nažalost, od 2003. kada su se 29. jula povukle snage Ruske Federacije sa Kosova, mi po tom pitanju nemamo drugog sagovornika", rekao je on.

Šutanovac je rekao da ne veruje u scenario po kojem bi Srbi sa severa Kosova mogli biti proterani u Srbiju kao njihovi sunarodnici iz Hrvatske 1995. godine, ali da nije naivan da pomisli da nema onih koji misle da bi se tako najbrže rešio problem.

"Ne smemo da napravimo grešku, svi 'balvani' po putevima do sada su nam se 'razbili' o glavu. Gde god smo 'balvanima' pokušavali da rešavamo probleme završilo se loše. Ako nešto možemo da naučimo iz naše ne tako davne prošlosti, to je sigurno kako su drugi osvajali podršku, a kako smo je mi gubili od onih s kojima smo istorijski bili vezani u teškim situacijama", rekao je on.

Ministar je, ipak, ocenio da je moguća politika "i Kosovo i EU", ali da pri tom ne misli na "hektare, već na ljude", odnosno da ukoliko ne bude Srba na Kosovu i Metohiji, onda za Srbiju nema ni Kosova i Metohije.

Moskva zabrinuta zbog Prištine

Zvanična Moskva je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog informacija o namerama Prištine da narednih dana preduzme jednostrane nasilne akcije protiv srpskog stanovništva na severu Kosova pod izgovorom uspostavljanja kontrole na administrativnim prelazima i apelovala na Kfor da, u skladu sa svojim mandatom, spreči provokacije te vrste.

"Sličan pokušaj da se nasilnim putem reše 'carinski problemi' iz jula ove godine na severu Pokrajine izazvao je opasnu krizu, koja je stavila pod pretnju živote stotina ljudi“, istaknuto je u saopštenju koje je sinoć izdalo Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

"Smatramo da međunarodne snage za Kosovo (Kfor), koje odgovaraju za bezbednost u pokrajini u skladu sa njihovim mandatom, treba odlučno da spreče provokacije te vrste“, naglašeno je u saopštenju.

Takođe se navodi da Rusija polazi od toga da će Euleks delovati aktivnije i čvršće radi sprečavanja eskalacije napetosti i sprečiti nasilje prema civilnom stanovništvu.

"Sva pitanja koja se tiču stabilnosti i bezbednosti na Kosovu treba da se razmatraju na osnovu normi međunarodnog prava i temeljnih odluka UN, pre svega Rezolucije 1.244 Saveta bezbednosti UN, koja predstavlja osnovu za regulisanje u Pokrajini, kao i u okviru dijaloga između Beograda i Prištine“, poručeno je iz Moskve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: