Šta sadrži sporazum o pečatima

List "Koha ditore" objavio delove sporazuma o carinskim pečatima, po kojem kosovski carinici na severu Kosova neće imati izvršnu, već samo posmatračku ulogu.

Izvor: B92

Sreda, 14.09.2011.

10:48

Default images

"Stacioniranje carinika na graničnim prelazima na severu Kosova će biti dovedeno u pitanje ukoliko Priština i Beograd ne počnu sa sprovođenjem odluka o carinskim pečatima i razmenom robe. Na taj način može da se odloži i sprovođenje plana", prenosi prištinski list reči diplomate akreditovanog na Kosovu.

"Koha" piše i da je Vlada Kosova u ponedeljak postigla sporazum sa Kforom, Euleksom i EU o otvaranju prelaza Jarinje i Brnjak na severu.

Prema ovom sporazumu komandire prelaza će imenovati vlada. Komandiri će imati saradnika za carinu i jednog za policiju. Ali, prema sporazumu, oni će biti samo posmatrači i neće obavljati nikakvu praktičnu dužnost na prelazima.

Vlada nije želela da objašnjava detalje ovog sporazuma, ali na osnovu informacija koje su otkrili međunarodni izvori, carinici i policajci Euleksa, koji će biti stacionirani na ovim prelazima, će obavljati sav posao i neće primati naređenja od kosovskih zvaničnika.

Do sprovođenja ovog sporazuma, tačnije stacioniranja carinika će doći kada vlada Kosova ukine embargo na robu iz Srbije. Međutim, sporazum će privesti kraju stanje vojne zone, pošto će na granici biti policija Euleksa.

I ako počne prolaz robe, carinici će u početku biti raspoređeni samo na prelazu kod Brnjaka, pošto prelaz na Jarinju, zbog svoje infrastrukture ne može carinicima ponuditi osnovne uslove za rad, a odgovornost za primenu sporazuma imaju Kfor i Euleks.

Na osnovu sporazuma, Kfor će se baviti deblokadom puteva, dok će se Euleks baviti granicom. Vladini izvori su naveli i da će u početku komandiri graničnih prelaza biti Albanci, kako na Brnjaku, tako i na Jarinju.

U planu se navodi da će kosovski carinici i policajci do prelaza na severu biti prebacivani helikopterima Kfora, ali da postoje i neka alternativna rešenja.
Konačan dogovor o planu su postigli kosovski premijer Hašim Tači, predstavnik EU na Kosovu Fernando Gentilini, komandant Kfora Erhard Drevs, zamenik šefa Euleksa Andi Sparks i nekoliko ambasadora akreditovanih u Prištini, piše "Koha ditore".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: