Počinje Bezbednosni forum

Bezbednosni forum koji se od 14-16. septembra održava u Beogradu prilika je za razmenu iskustava i znanja, ali i za unapređenje saradnje, kaže Tanja Miščević.

Izvor: B92

Sreda, 14.09.2011.

00:50

Default images

U izjavi za Euraktiv i agenciju Beta Miščevićeva je kao "jako važno" istakla to što će pored brojnih ministara i državnih zvaničnika na skupu u Domu vojske učestvovati stručnjaci iz oblasti odbrane, bezbednosti, međunarodnih odnosa, međunarodnog javnog prava, "čije mišljenje opredeljuje strateški pogled na budućnost kada je reč o bezbednosti".

Glavna tema skupa koji će otvoriti predsednik Srbije Boris Tadić je "Balkan i globalna bezbednost - šta nam je zajedničko a šta nas razlikuje".

U raspravi o koristima regionalne saradnje govoriće, pored drugih, ministri spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, Češke Karel Švarcenberg, Mađarske Janoš Martonji, Bugarske Nikolaj Mladenov, kao i generalni direktor Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije Stefano Sanino.

Sa skupa bi, kako je istakla Miščevićeva, mogle da poteknu neke inicijative multilateralne regionalne saradnje, koju, kako je ocenila, treba intenzivirati.

Multilateralna bezbednosna regionalna saradnja odvija se kroz forume i inicijative, poput vojnog centra Rakvijak, ali bi, kako je istakla "mogla biti aktivnija u smislu" projekata od većeg suštinskog značaja.

Bilateralna saradnja je, prema njenoj oceni, konkretnija, ali nije dovoljna.

"Ona se bazira na mrežama različitih sporazuma koje države među sobom zaključuju, na razmeni studenata, odnosno kadeta na školovanju, na zajedničkim vežbama, na učešću i u zajedničkim multinacionalnim operacijama, ali bi mogla imati i viši i konkretniji nivo upravo na tom širem nivou u smislu multilaterale", kazala je ona.

"I ovo će biti mesto na kome se o tome može konkretnije razgovarati kada se uoči da bezbednosni izazovi za svet nisu ništa drugačiji od bezbednosnih izazova za svaku pojedinačnu državu regiona i da bi svako pojedinačno delovanje predstavljalo gubitak sredstava, trošenje kapaciteta i razbacivanje u uslovima kada nam ekonomska kriza svima kreše budžete", kazala je Miščevićeva.

Bezbednosni forum je, kako je navela, prilika za raspravu o bezbednosnim izazovima Zapadnog Balkana i sticanje novih znanja o globalnim izazovima sa kojima se suočava i Srbija.

To je i prilika za raspravu sa stručnjacima univerziteta, instituta i raznih institucija o budućosti sektora odbrane, a ta strateška vizija je, kako je navela, posebno značajna u trenutku razvoja tehnike i tehnologije, rekla je Miščevićeva.

Konferencija takođe potvrđuje dobru saradnju Ministarstva sa nevladinim sektorom koja, kako je navela, ranije nije bila praksa.

Prvi Beogradski bezbednosni forum u Domu vojske u Beogradu organizuju Beogradski fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji i Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Očekuje se više od 300 učesnika, među kojima su domaći i strani državni zvaničnici, predstavnici EU i NATO-a, istraživači, parlamentarci, predstavnici nevladinog sektora i novinari iz Srbije i inostranstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: