Kontingent Kfora ipak propušten

Barikade koje su sinoć postavljene na dve lokacije u severnom delu Kosovske Mitrovice jutros su osvanule ojačane. Kfor najpre zaustavljen, a potom pušten.

Izvor: B92

Utorak, 13.09.2011.

20:46

Default images

Barikade na putu između Zvečana i Kosovske Mitrovice, kao i u blizini takozvanog istočnog mosta, građani su postavili samoinicijativno, a saobraćaj između Zvečana i Kosovske Mitrovice je obustavljen.

Konvoj od petnaestak vozila Kfora najpre je bio zaustavljen jutros oko 10 sati u Zvečanu. Jedan kamion i nekoliko vozila preprečili su put konvoju Kfora koji je iz pravca Kosovske Mitrovice stigao do Zvečana. U konvoju Kfora pored oklopnih transportera su i džipovi kao i kamioni u kojima su vojnici iz nemačkog kontingenta mirovnih snaga.

Oko 11 sati Srbi sa severa Kosova dozvolili su konvoju Kfora da krene ka bazi te misije kod Leposavića.

Taj kontingent je i sinoć pokušao da dođe do krajnjeg severa Kosova, ali je bio zaustavljen.

"Oko 22.15 nekoliko kamiona i autobusa preprečili su put vozilima Kfora, kada su istovarili šljunak. Situacija je mirna, a prisutna je i policija", kaže za B92 novinar Željko Tvrdišić.

Šljunak je istovaren na putu između Zvečana i Kosovske Mitrovice, kao i u blizini takozvanog istočnog mosta. Jedna od ulica koja vodi prema Bošnjačkoj mahali, odnosno prema takozvanom istočnom mostu, je u potpunosti blokirana, a na izlazu iz Kosovske Mitrovice prema Zvečanu saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom, otežano, u cik-cak.

Takođe, barikade postoje i u mestu Leposavić, gde građani propuštaju vozila samo jednom trakom, kako bi kontrolisali ko prolazi, i, kako ističu, sprečili da Kfor na administrativne prelaze Jarinje prebacuje kontejnere potrebne za carinu.

Slična situacija je i na putnom pravcu Kosovska Mitrovica-Ribariće u opštini Zubin Potok.

Tokom noći je u blokadi i magistralni put Kosovska Mitrovica-Raška u mestu Rudare, gde je od ranije postavljena barikada i gde se saobraćaj odvijao jednom kolovoznom trakom, koja je sinoć zatvorena.

Kfor vraćen s puta

(Tanjug, arhiva)
Kolona vozila Kfora koja je sinoć zaustavljena vratila se u bazu, posle gotovo dvočasovnih pregovora sa okupljenim Srbima. Ova kolona pripadnika nemačkog Kfora sa oko 20 oklopnih vozila, kamiona, džipova, imala je nameru da, preko Zvečana, ide prema Leposaviću, odnosno prema administrativnom prelazu sa centralnom Srbijom - Jarinje.

U razgovorima, u kojima su učestvovali i predsednici opština Leposavić, Zvečan i Kosovska Mitrovica, pripadnici nemačkog Kfora su tražili da ih propuste na putu ka Jarinju, ali okupljeni to nisu prihvatili i nisu uklonili nekoliko teretnih kamiona i autobusa kojima su preprečili put koloni Kforovih vozila koja se potom vratila u polaznu bazu, javio je reporter Tanjuga.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je Tanjugu da su prepreke samoinicijativno postavili građani, u naselju Bošnjačka mahala i na izlazu iz Kosovske Mitrovice prema Zvečanu, zbog najave kosovskih zvaničnika da će uz pomoć Euleksa Kosovska policija i carinici preuzeti kontrolu na prelazima na severu Kosova.

U julu i avgustu, nakon što su specijalne jednice kosovske policije pokušale da preuzmu administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, u Kosovskoj Mitrovici nije bilo barikada.

Juče su građani u mestu Leposavić obnovili barikadu, kojom kontrolišu saobraćaj. Naime, zatvorena je jedna traka, s ciljem, kako ističu, da spreče Kfor da na administrativni prelaz Jarinje prebaci kontejnere za potrebe carine.

Slična situacija je i na putnom pravcu Kosovska Mitrovica-Ribariće u opštini Zubin Potok. Privremene vlasti u Prištini su najavile da će 16. septembra kosovski policajci i carinici, uz Euleks i Kfor, preuzeti administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Obnovljena je barikada na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Raška, u mestu Rudare. Kosovski premijer Hašim Tači potvrdio je da će 16. septembra kosovski policajci i carinici, uz Euleks i Kfor, preuzeti administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: