Srbija sa čak 8 javnih servisa?

Pri usaglašavanju teksta Medijske strategije nije postignut dogovor koji o osnivanju 6 regionalnih javnih servisa.

Izvor: B92

Sreda, 14.09.2011.

14:44

Default images

Ovom strategijom se uređuje funkcionisanje medija u Srbiji u narednih pet godina.

Sporna tačka strategije se odnosila na ideju o osnivanju još 6 javnih servisa na regionalnom nivou - u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru, Zaječaru i Užicu, pored Radio-televizije Srbije i RTV Vojvodine. Medijska udruženja i asocijacije ovaj predlog smatraju spornim.

"Svi znamo kakve probleme imaju sa finansiranjem i sa niskom naplativošću pretplate. I u takvom jednom sistemu, u takvoj situaciji kada ni ta dva velika regionalna servisa ne funkcionišu na svima zadovoljavajući način, kad nema novca za njihovo funkcionisanje, osloniti se na isti taj model i predložiti još 6 novih malih RTS-ova ili RTV - je po meni jedno krajnje diskutabilno rešenje", kaže Slobodan Kremenjak, advokat ANEM-a.

U Ministarstvu kulture smo saznali da će građani preko javnih regionalnih servisa dobijati proverene i tačne servisne informacije, ali nismo uspeli da dobijemo konkretan odgovor na pitanje - kako će se finansirati budući regionalni javni servisi i koje uslove će morati da ispune.

"Prvo, znaće ko je vlasnik nekog medija, to više ne može da se izbegava, mora da se zna ko je vlasnik i na taj način se rešava jedan deo manipulacije kojoj sada prisustvujemo. Vi znate čemu služi informisanje onakvo kakvo je ustavom i garantovano, da vam pruži tačnu i pouzdanu informaciju, jer na osnovu tih informacija vi treba da odlučujete, ako vam se te informacije šalju iz jednog centra ili od jednog vlasnika svuda - vi donosite pogrešnu odluku", kaže Predrag Marković, ministar kulture.

"U nacrtu se kaže da će oni biti birani na javnim konkursima, što opet postavlja pitanje - koji će biti uslovi za učešće na tom konkursu sa jedne strane, i sa druge strane - kako će biti rešena situacija, ukoliko hipotetički privatni medij pobedi na takvom konkursu, a predviđeno je da budući javni servisi budu zasnivani po ustrojstvu i po uzoru na ono što su RTS i RTV, što bi onda moglo da pretpostavlja neku nacionalizaciju ili nešto slično", kaže Kremenjak.

Predlog nove strategije predviđa i mogućnost da saveti nacionalnih manjina budu osnivači medija. Predlog, međutim, ne nudi skoro nikakve garancije da će se štititi nezavisnost i objektivnost tih medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: