Zajedno za Šumadiju izvan Skupštine

Zajedno za Šumadiju saopštila da poslanici te stranke napuštaju rad parlamenta Srbije.

Izvor: Beta

Sreda, 14.09.2011.

12:07

Default images

Razlog za to je, kako se navodi u saopštenju, što "različita nezavisna i regulatorna tela prekrajaju izbornu volju građana".

U pitanju su dva poslanika koalicije Zajedno za Šumadiju, Veroljub Stevanović i Saša Milenić, koji sa Ujedinjenim regionima u parlamentu čine jedinstvenu poslaničku grupu.

Oni su podneli ostavke na svoje poslaničke funkcije i napustili parlament zbog primene zakonske odredbe o nemogućnosti obavljanja više funkcija.

Ta stranka je saopštila da napuštanjem skupštine "na demonstrativan način staje u odbranu parlamentarne demokratije". Oni su u pismu predsednici Skupštine Srbije i generalnom sekretaru istakli da je pritisak državnih organa i nezavisnih regulatornih tela na parlament državni udar i kao takav antiustavni čin, zasnovan na retroaktivnoj primeni zakona na parlamentarne izbore održane 2008.

Poslanik Saša Milenić rekao je na konferenciji za novinare u parlamentu da Stevanović i on "demonstrativno napuštaju republički parlament" zbog "pritiska državnih organa i nezavisnih regulatornih tela da se prekroji izborna volja građana i izmeni sastav Skupštine Srbije@.

On je rekao da će ih u parlamentu zameniti kandidati sa izborne liste Ujedinjenih regiona Srbije. Poslanici Koalicije Zajedno za Šumadiju su bili deo poslaničke grupe URS.

Koalicija na čijem čelu je gradonačelnik Kragujevca i poslanik Veroljub Stevanović i ranije se protivila odluci Agencije za borbu protiv korupcije po kojoj državni funkcioneri ne mogu obavljati dvojne funkcije.

Prethodno je Administrativni odbor Skupštine Srbije dao saglasnost gradonačelniku Kragujevca i ministru za Kosovo i Metohiju Goranu Bogdanoviću da obavljaju dvojnu funkciju na koju ih je imenovala Vlada.

Stevanoviću, koji je i poslanik u Skupštini Srbije, dozovljeno je da ostane predsednik Regionalnog razvojnog saveta za Šumadiju i zapadnu Srbiju, a ministru Bogdanoviću da i dalje predsedava Regionalnom razvojnom savetu za Kosovo i Metohiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: