NVO traže da se Zukorlić "obuzda"

Pojedine nevladine organizacije iz Srbije zatražile su od državnih institucija da počnu da rešavaju otvorena pitanja u Sandžaku i spreče rastući ekstremizam.

Izvor: B92

Utorak, 13.09.2011.

10:47

Default images

"Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić nastavlja hajku na najistaknutije predstavnice civilnog sektora u Sandžaku. Koristeći nereagovanje i loše rezultate državnih institucija proteklih godina, Zukorlić je pod svoju kontrolu stavio veliki broj verskih, kulturnih, političkih i medijskih institucija u Sandžaku", navodi se u saopštenju.

Prema oceni nevladinog sektora, "jedna od glavnih meta" Zukorlića je civilni sektor Sandžaka, koji se tokom devedesetih godina prošlog veka profilisao kao jedan od najozbiljnih delova civilnog sektora u Srbiji.

"Dodatni povod za napade predstavlja činjenica da civilni sektor u Sandžaku gotovo u potpunosti predvode žene", dodaje se u saopštenju koje su, između ostalih, potpisali Centar za praktičnu politiku, Komitet pravnika za ljudska prava, Građanske inicijative i Beogradski fond za političku izuzetnost.
Te organizacije navode i da "mediji pod kontrolom Zukorlića već mesecima vode bespoštednu kampanju protiv predstavnica civilnog sektora
optužujući ih, između ostalog, za izdaju, nepatriotsko ponašanje i ugrožavanje vere."

"Ovakve optužbe u sredini poput Sandžaka imaju dodatnu težinu i u velikoj meri ugrožavaju normalan život i rad organizacija civilnog društva i njihovih aktivistkinja i aktivista. Tekstovi vrve od govora mržnje prema ženama, uvreda, kleveta i nacionalističke i fundamentalističke histerije", stoji, između ostalog u saopštenju.

Nevladine organizacije su ocenile da je "jedina snaga Zukorlića i grupe ekstremista koju predvodi" u neefikasnom i nedovoljnom zalaganju institucija Srbije da se reše otvorena pitanja u Sandžaku i krupnim greškama zvanične politike na tom području u poslednjih nekoliko godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: