"Talac pogodbe Zagreba i Beograda"

Ratni načelnik opštine Trebinje Božidar Vučurević izjavio je da je bio "talac pogodbe" između Srbije i Hrvatske i "kolateralna šteta tih odnosa".

Izvor: B92

Utorak, 13.09.2011.

13:51

Default images

On je rekao da želi da mu se sudi u Republici Srpskoj.

Vučurević je rekao da bi na suđenju pobio sve optužbe koje ga terete za počinjene ratne zločine na području Dubrovnika.

Vučurević je kazao da se ne boji hapšenja niti bilo kog pravednog suda, ali da bi "pre u zemlju" nego da mu bude suđeno u Dubrovniku.

"Sudovi u Srbiji požurili su da me što pre pošalju u Dubrovnik. Tada sam video da se treba spašavati, pa sam otišao kući, a ne pobegao", rekao je Vučurević na konferenciji za novinare u Trebinju.

On je naveo da je u Srbiji "bio talac zbog pogodbe na relaciji predsednik Srbije Boris Tadić - hrvatska premijerka Jadranka Kosor i kolateralna šteta tih odnosa", dodajući da je to "pravi razlog za donošenje odluke o njegovom izručenju Hrvatskoj".

Ratni načelnik Trebinja odbacio je sve optužbe koje ga terete za granatiranje Dubrovnika, poručujući da "ima papire" o tome šta se dešavalo tokom proteklog rata, koji mogu "dobro da uzdrmaju čitave grupacije ljudi".

Redovnom linijom preko granice

Upitan kako je prešao granicu Srbije i BiH, s obzirom na to da mu je Srbija oduzela dokumenta, Vučurević je odgovorio da je doputovao redovnom autobuskom linijom i da nije imao nikakvih problema na granici.

"Nekada traže dokumente, nekada ne, a što meni nisu gledali, to ne znam", kazao je Vučurević, dodajući da je granicu prešao "negde od Priboja do Bijeljine".

Komentarišući odluku suda u Beogradu da mu odredi pritvor, jer nije ispunio obavezu da se dva puta nedeljno u toku ekstradicionog postupka javlja sudu, on je naveo da nije državljanin Srbije i da zbog toga ta država nema nadležnosti za njegovo hapšenje ili za raspisivanje bilo kakve poternice.

Vučurević je još naveo da je pre četiri godine tražio državljanstvo Srbije, ali da ga nije dobio.

Ratni gradonačelnik Trebinja u subotu je prebegao iz Srbije u RS.

On je u Srbiji bio u ekstradicionom pritvoru, koji je pokrenut nakon što su Hrvatska i BiH zatražile njegovo izručenje.

Vučurević je uhapšen u Srbiji 4. aprila na osnovu poternice koju je za njim raspisala Hrvatska, tereteći ga za granatiranje Dubrovnika.

Zahtev za njegovo izručenje podnela je i BiH zbog navodnih zločina u Trebinju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: