Pravi se plan za 16. septembar

EU pravi planove o primeni dogovora o carinskim pečatima na severu Kosova i uspostavi zakona na spornim carinskim prelazima

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 12.09.2011.

12:13

Default images

EZ planove pravi u saradnji sa Euleksom i9 Kforom uz kontakt sa Prištinom i Beogradom.

Plan se pravi da se primenom dogovora o carinskom pečatu uspostavi zakon na spornim carinskim prelazima, kao "jedinstvenoj carinskoj teritoriji" i to u okviru borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i jačanja vladavine prava.

To su agenciji Beta danas, u Briselu, preneli zvaničnici EU upućeni u delovanje Euleksa i nastojanja "pružalaca dobrih usluga" EU u dijalogu Beograd-Priština da se dođe do prihvatljivog rešenja i za Prištinu i Beograd, naglasivši da je "želja da obe strane to prihvate iako je teško očekivati da baš u svemu budu saglasne".

Zvaničnici u EU koji su želeli da ostanu anonimni, podvukli su da se idućih dana može očekivati "zaokružena formula" za primenu dogovora o carinskom pečatu Kosova tako da se "ispoštuju vrednosti EU".

A, kako su stavili do znanja, Kosovo je bilo jedna carinska teritorija i za vreme dok je carine u svojoj nadležnosti imao UNMIK.

Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, potvrdila je Beti da se "utanačuju pojedinosti mogućeg rešenja za carinski pečat (Kosova)".

"Mi delamo zajedno sa svim stranama s ciljem da se ponovo uspostavi uobičajeni carinski nadzor na prelazima i s prvenstvenim ciljem da se primene postignuti dogovori" u dijalogu Beograd-Priština, naglasila je ona.

Drugi zvaničnici u EU su prethodno objasnili da se "mandat Euleksa sprovodi kao i dosad", uz napomenu da je Kosovo "carinska teritorija u skladu s rezolucijom SBUN 1244", a neki entitet može biti carinska teritorija iako nije od svih zemalja priznata država niti član UN.

Oni su time odgovorili na pitanje kako EU smatra da na carinskim prelazima treba da bude uspostavljen režim koji će omogućitislobodnu trgovinu, imajući u vidu da vlasti u Prištini poručuju da će tamo poslati svoje carinike i policajce, a Beograd je protiv toga i upozorava da to nije bio deo dogovora o carinskom pečatu Kosova.

Zamoljeni da objasne da li to znači da na graničnim i, za kosovske Srbe i Beograd, administrativnim prelazima Kosova treba da budu carinske i policijske službe u skladu s rezolucijom 1244 SBUN koja je osnova za mandate i Euleksa i Kfora, upućeni EU funkcioneri su rekli da "to tek treba da se do kraja razjasni, ali su neprihvatljivi bilo kakvi jednostrani potezi".

Euleks: U toku pregovori o detaljima

Kosovska vlada i međunarodne misije na Kosovu još utvrđuju konkretne pojedinosti plana o implementaciji dogovora o carinskom pečatu, izjavila je danas Tanjugu portparolka Euleksa Irina Gudeljević.

"U toku su razgovori sa kosovskim vlastima o tome kako će biti implementiran dogovor o carinskom pečatu, koji je postignut tokom dijaloga", kazala je Gudeljevićeva i istakla potrebu uobičajene carinske kontrole.

"Uobičajena carinska kontrola je potrebna u borbi protiv kriminala i da bi se zaštitila zajednica. Konkretne pojedinosti su još uvek u fazi razrade, imajući u vidu da je Kosovo jedinstvena carinska zona", precizirala je Gudeljevićeva.

Ona je istakla da je "zajednički cilj da se ojača vladavina prava na prelazima".

Kosovska vlada je najavila da će od 16. septembra početi da sprovodi dogovor o carinskim pečatima postignut na poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine.

Kuč: Spremni smo za 16. septembar

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči kaže da vlada ima plan za 16. septembar, za kada je najavljeno da će kosovski carinici doći na administrativne prelaze.

Do početka realizacije plana treba da dođe 16. septembra, međutim kako je rekao, on će biti ostvaren kada za to budu stvoreni uslovi.

"Mi smo pripremili operacionalni plan, koji je veoma konkretan i o kojem se razgovaralo sa međunarodnim partnerima. Verujem da će se taj plan sada ostvariti", rekao je Kuči za dnevnik "Koha ditore".

Prema dogovoru Kfora, Prištine i Beograda iz avgusta, međunarodna vojna misija treba da obezbeđuje prelaze 1 i 31 do 15. septembra. Kuči je rekao da je Vlada Kosova svesna teškoća na preuzimanju kontrole na severu Kosova, ali je izrazio uverenje da će se tako nešto ipak dogoditi.

"Mi znamo da je to dug i težak proces, ali smo ubeđeni u naše kapacitete i međunarodnu podršku i ovlastićemo organe bezbednosti, ostvarićemo naš suverenitet i mi ćemo garantovati red i zakonitost", kazao je Kuči.

Komentarišući izjave zvaničnika Srbije kojima se osuđuju najave uspostavljanja kontrole prelaza i carine na severu Kosova, Kuči je rekao da se "Srbija ne pita" za kosovsku teritoriju.

"Ona (Srbija) je susedna zemlja i mi je pozivamo da se ne meša u unutrašnje stvari Kosova i da ne vrši neku vrstu agresije", rekao je Kuči.

Predstavnici Vlade Srbije navode da se u Briselu 2. septembra nije razgovaralo o tome ko će kontrolisati prelaze Brnjak i Jarinje nakon 15. septembra. Beograd i kosovski Srbi su protiv toga da na prelaze dođu kosovski carinici i građani na severu Kosova počeli su seriju protesta zbog najava iz Prištine.

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da će Srbija učiniti sve da diplomatskim putem spreči kosovskog premijera Hašima Tačija da na sever Kosova pošalje kosovske carinike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: