Sud nema vremena za Vučurevića

Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević izjavio je da danas nije primljen u Okružni sud u Trebinju, u koji se javio nakon što je pobegao iz Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.09.2011.

12:06

Default images

Vučurević je u Srbiji uhapšen pre pola godine po poternici Hrvatske, koja ga tereti za ratne zločine u Dubrovniku.

Vučurević je rekao da su mu na portirnici suda rekli da ne može biti primljen jer sudije imaju druge obaveze i obavestili ga da se u sud javi u četvrtak.

"Ne verujem da ću ponovo dolaziti, jer me ne mogu tretirati kao običnu stranku", kazao je Vučurević novinarima po izlasku iz zgrade suda, dodajući da se javio u Okružni sud u Trebinju, mada nije zakonski obavezan, da bi "pokazao da je u svako doba na raspolaganju pravosuđu BiH".

On je najavio da će sutra održati konferenciji za novinare na kojoj će izneti više detalja o svom prelasku u BiH i delovanju sudova u Srbiji.

Vučurević je rekao da je Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu doneo rešenje da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje i BiH i Hrvatskoj, navodeći da je "trebalo da bude izručen Hrvatskoj, jer Hrvatska ima viši prioritet".

"Iz Srbije nisam pobegao, već sam otišao kući. U zatovrima u Srbiji sam bio zarobljenik, a zarobljenik ima pravo da se spasava", naglasio je on.

Vučurević je istakao da je BiH njegova država, te da, ako je odgovoran za zločine, želi da mu se sudi u BiH.

Prema njegovim rečima, pred Haškim tribunalom su odgovarali brojni funkcioneri za progone i genocid u skoro svim opštinama u RS i BiH, osim Trebinja, jer tu "nije bilo logora, ni silovanja".

"Strašno je da me neki sud u Šapcu saslušava, a onda ga Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu proglasi nenedležnim", kazao je on, dodajući da mu se niko nije izvinio za 44 dana boravka u šabačkom zatvoru.

Portparolka Granične policije BiH Sanela Dujaković potvrdila je Beti da je Vučurević u BiH iz Srbije prešao na zvaničnom graničnom prelazu između ove dve zemlje.

Vučurević je 4. aprila uhapšen na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku na osnovu poternice Hrvatske, koja ga tereti za ratne zločine u Dubrovniku.

Njegovo izručenje zatražile su Hrvatska, ali i BiH, koja ga tereti za zločine na području Trebinja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: