EU radi na rešavanju carine Kosova

EU intenzivno radi kako bi se uspostavila normalna carinska kontrola na spornim prelazima na severu Kosova i Metohije, poručeno je iz sedišta Evropske unije.

Izvor: B92

Petak, 09.09.2011.

08:42

Default images

"Radimo sa stranama na ponovnom uspostavljanju normalne carinske kontrole", kaže portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić.

Ona je dodala da se "na konkretnim detaljima još uvek radi". Kocijančićeva je takođe istakla da "EU želi da se dogovori postignuti u dijalogu sprovedu".

Kosovski premijer Hašim Tači najavio je da će posle 15. septembra kontrolu prelaza preuzeti kosovska policija i carina, dok je sa srpske strane poručeno da je to neprihvatljivo.

Nakon nasilja na severu pokrajine koje je izbilo nakon jednostranog pokušaja Prištine da na dva sporna prelaza postavi kosovske carinike i policajce, Beograd i Priština su u Briselu 2. septembra postigli dogovor o carinskom pečatu, ali nije bilo reči o tome ko će kontrolisati prelaze.

"Naš stav je uvek bio odlučan i jasan, a to je da se treba vratiti dijalogu, što se i dogodilo", navela je Kocijančićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: