Mrkonjić: Sloba nije što i Gotovina

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da je nedopustivo porediti Slobodana Miloševića i hrvatske generale koji su osuđeni u Hagu.

Izvor: B92

Petak, 09.09.2011.

16:07

Default images

"Smatram krajnje neprimerenim - bilo s koje strane dolazilo - poređenje hrvatskih generala osuđenih na višegodišnje kazne u Hagu za zločine prema Srbima, i Slobodana Miloševića koji nije zločinac i koji nije osuđen, nevin je ubijen u haškom kazamatu", piše u saopštenju.

U saopštenju potpisanom sa "inženjer Milutin Mrkonjić", navodi se da on, zbog svakodnevnih obaveza na završnim radovima na severnom kraku Koridora 10, nije mogao da se ranije oglasi povodom "najavljenog ukora" predsednika Srbije Borisa Tadića, zbog toga što je posetio grob Miloševića u Požarevcu.

Mrkonjić je dodao da Tadićev "ukor" do njega nije stigao, ali da kritika zbog posete Miloševićevom grobu znači Tadićevo "neshvatljivo... prihvatanje iste ravni" između osuđenih hrvatskih generala i bivšeg predsednika Srbije i SRJ.

Tadić je kritikovao premijerku Hrvatske Jadranku Kosor jer je na proslavi akcije hrvatske vojske "Oluja" u Kninu posebno pozdravila generale Anta Gotovinu i Mladena Markača, prvostepeno osuđene u Tribunalu zbog zločina nad Srbima.

Potom je Tadić u Hrvatskoj kritikovan jer je stavio zamerku premijerki i jer je "tolerisao odlazak" ministra na grob Miloševića. Tadić je zatim u Viminacijumu kazao da je kritikovao Mrkonjića kao što je kritikovao i Jadranku Kosor.

"Nastaviću da posećujem grob prijatelja"

Mrkonjić je danas najavio da će nastaviti da posećuje grob Miloševića, koga je nazvao prijateljem.

"Istine radi, ali samo donekle, mogu i da razumem jed gospođe Kosor koja - dok ja, eto, mogu da u miru jedne požarevačke bašte, kraj humke Slobodana Miloševića, odam poštu preminulom predsedniku i heroju - ona to ne može osnivaču njene partije i 'ocu nacije' Tuđmanu jer za to, kako ističu hrvatski mediji, nema dozvolu Tuđmanove porodice", naveo je on.

Mrkonjić je naveo da odlazak na grob Miloševića oseća kao svoju trajnu obavezu prema svom drugu i prijatelju i njegovoj porodici.

"Naravno, nikome neću dozvoliti da se u taj deo moje privatnosti meša i na nju utiče, pa ni svim, ovde pomenutim predsednicima", naveo je on.

Dodao je da je Milošević bio plebiscitarno biran za predsednika Srbije dva puta, za predsednika Jugoslavije jedanput, imao je podršku više od dva miliona ljudi, a na sahrani ga je ispratilo pola miliona ljudi.

"Pošteno je i ljudski ostaviti ga da počiva u miru", napisao je Mrkonjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: