"Carinici na prelazima - opasnost"

Ministar za KiM Goran Bogdanović izjavio je da slanje kosovskih carinika i granične policije, bez saglasnosti Beograda i kosovskih Srba, predstavlja opasnost.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.09.2011.

17:50

Default images

Svako stavljanje Euleksa u funkciju politike Prištine predstavlja flagrantno kršenje statusne neutralnosti.

Bogdanović je Tanjugu rekao da pojedini postavljaju pogrešno pitanje da li država ima politiku za 16. septembar i šta će uraditi, objasnivši da država i sada, a to će raditi i posle tog datuma, čini sve što je u njenoj moći da "pre svega, stane na put nameri Prištine da jednostrano vuče poteze na severu Kosova i Metohije".

Ministar je naveo da su državni zvaničnici u svakodnevnom kontaktu sa predstavnicima međunarodne zajednice, pre svega sa Kforom i Euleksom, ali i sa drugima i da ukazuju na svu pogubnost jednostranih poteza Prištine i ono šta se može desiti.

Prema njegovim rečima, zapaljiva retorika Prištine i najava jednostranih poteza sigurno ne doprinose mirnom rešavanju problema i konstruktivnom dijalogu, već samo pogoršavau situaciju i stvaraju nove tenzije.

"Jer, bez saglasnosti Beograda, bez saglasnosti kosovskih Srba, slanje kosovskih carinika i granične policije na administrativni prelaz Jarinje i Brnjak , predstavlja svakako veliku opasnost", podvukao je Bogdanović i dodao da sve dok se ne postigne sporazum, na tim prelazima mora da ostane Kfor.

Što se tiče Euleksa, dodao je ministar, stav Beograda je isti kao i prilikom julske krize.

"Svako stavljanje Euleksa u funkciju politike Prištine predstavlja flagrantno kršenje statusne neutralnosti i imalo bi, naravno, posledice za naše odnose. Pogotovu kad se ima u vidu činjenica da se Euleks više puta stavljao na stranu Prištine", rekao je Bogdanović.

Prema njegovim rečima, Euleks može biti prisutan u onom obimu i može da radi one poslove, kao što je to radio do 26. jula.

"Mi nemamo ništa protiv da Euleks bude na administrativnim linijama, da evidentira robu, da kontroliše promet robe, putnika...ali naravno ne možemo da dozvolimo i ne možemo da prihvatimo da se Euleks stavlja na stranu Prištine i bude logistika da kosovski carinici i kosovska pogranična policija funkcioniše i ubire prihode", rekao je Bogdanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: