Pola Srbije funkcionalno nepismeno

Sutra se obeležava Međunarodni dan pismenosti, a Srbija ga dočekuje sa oko 20 odsto stanovništva starijeg od 15 godina koje nije završilo osnovnu školu.

Izvor: Beta

Sreda, 07.09.2011.

16:50

Default images

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2002, Srbija ima oko milion ljudi, odnosno više od 20 odsto stanovništva starijeg od 15 godina, bez osnovne škole.

Zvanična statistika pokazuje i da u Srbiji ima oko 50 odsto odraslih koji su završili samo osnovnu školu, ali su funkcionalno nepismeni.

Ministarstvo prosvete i nauke, uz pomoć Evropske unije, pokrenulo je projekat "Druga šansa", koji će omogućiti da stariji od petnaest godina završe osnovno i dobiju stručno obrazovanje, a za sada ima oko 2.800 prijavljenih polaznika.

Realizacija projekta počeće tokom septembra u 38 osnovnih škola, a Ministarstvo prosvete i nauke odabralo je ukupno 80 škola širom Srbije koje će biti uključene u obrazovanje odraslih. Oko 470 nastavnika i direktora škola obučeno je za rad sa starijom populacijom.

Za Projekat "Druga šansa" Evropska unija je izdvojila oko četiri miliona evra. Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu - UNESKO, proglasila je 8. septembar za Međunarodni dan pismenosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: