Biler: Ljudi na severu prestrašeni

Odlazeći komandant Kfora Erhard Biler kaže da je stanovništvo na severu Kosova je zastrašeno i treba ga prigrliti i objasniti mu da su i oni građani Kosova.

Izvor: Beta

Utorak, 06.09.2011.

21:48

Default images

Biler je ocenio da uzrok mnogih nestabilnosti na Kosovu leži u nedovoljnoj spremnosti lokalne policije da se uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom.

"Trebalo bi da im kažemo da prištinske institucije i međunarodne organizacije žele da dopru do njih i uvere se da razumeju da su i oni građani Kosova", rekao je Biler.

Biler je izjavio je da zvanični Beograd i predsednici opština sa severa, koje su, kako je rekao, nelegalne ali ne i kriminogene, imaju veliki interes da se bore protiv organizovanog kriminala na tom delu Kosova.

"Ne vidim nikakvu političku podršku Srbije tim kriminalnim strukturama. Mislim da je upravo suprotno. Srbija i njeni predstavnici, kako sam pomenuo više puta, imaju veliki interes da se bore protiv organizovanog kriminala", rekao je Biler na konferenciji za novinare.

Biler kome jednogodišnji mandat na čelu međunarodnih vojnih snaga na Kosovu ističe u petak, dodao je da ipak treba postaviti pitanje ko zaista vlada severom i ko je odgovoran za kriminal.

"Prema saznanjima koje imam te kriminalne strukture koje žele da održe situaciju takvom kakva jeste", kazao je Biler i ukazao da na severu Kosova postoji velika opasnost od kriminalnih grupa.

Biler je podsetio da se zna za ljude koje dolaze na kontrolne punktove kako bi ubedili vojnike Kofra da puste cisterne sa gorivom da prođu.

Kfor, kako je Biler rekao, ostaje glavni čuvar Visokih Dečana i Pećke Patrijaršije, a to da li će kosovskoj policiji biti potpuno prepušten obezbeđivanje pravoslavnih manastira zavisi od procene bezbednosne situacije i napretka u procesu pomirenja.

Biler je naveo da ne očekuje smanjenje vojnika Kfora, kojih je trenutno 5.000 ni u prvoj polovini 2012. godine.

"Ako bude takvih predloga, onda bi smanjenje usledio krajem sledeće godine i o tome bi odlučivao NATO", rekao je Biler kome mandat ističe u petak.

Na funkciji će ga zameniti Nemac Erhard Drevs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: