AI: Presuda Perišiću velika pobeda

Međunarodna organizacija Amnesti internešenel ocenilo je kao "veliku pobedu za žrtve i njihove porodice u Hrvatskoj i BiH" presudu Momčilu Perišiću.

Izvor: Beta

Utorak, 06.09.2011.

19:06

Default images

Haški tribunal osudio je danas Perišića na 27 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja zločina nad Muslimanima u BiH 1993-95. i nad Hrvatima u Hrvatskoj.

"Glavna prepreka za nekažnjavanje i izvođenje pred lice pravde odgovornih jeste nedostatak političke volje da se istražuju takvi zločini", dodaje se u saopštenju.

"Međutim, kada Haški tribunal završi rad 2014, nacionalni sudovi u zemljama bivše Jugoslavije treba da istražuju i rade na nekoliko hiljada nerešenih slučajeva iz ratova devedesetih", kaže direktor AI za Evropu i centralnu Aziju.

Pretresno veće Tribunala proglasilo je generala Perišića (67) krivim za pomaganje i podržavanje artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS)1993-95; ubistva oko 7.000 Muslimana i premeštanja stanovništva Srebrenice u julu 1995. godine, kao i raketnih napada na Zagreb sa položaja snaga Republike Srpske Krajine (RSK) u maju 1995.

Prema presudi, Perišić je srpskim vojskama u Hrvatskoj i BiH pružio ključnu personalnu i logističku podršku, iako je znao da su one u svojim operacijama počinile teške zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: